Prevlaka službeno predana Hrvatskoj

ŠEF PROMATRAČKE misije UN-a na Prevlaci brigadir Rodolfo Mujica službeno je u nedjelju prijepodne izvršio primopredaju područja Prevlake predstavniku hrvatske Vlade Tomislavu Vidoševiću, čime je Hrvatska ponovno ostvarila puni suverenitet nad svojim najjužnijim poluotokom.

Nakon spuštanja zastave UN-a, Mujica (Muhika), Vidošević i jugoslavenski predstavnik, pomoćnik ministra vanjskih poslova Crne Gore Veselin Garčević potpisali su Zapisnik o primopredaji objekata koje je koristio UN i prostora Poluotoka.

´Deset godina UNMOP i njegovi prethodnici osiguravali su stabilnost na ovome području čime su omogućili da se postigne sporazum koji jamči trajni mir´, rekao je Mujica.

´UN odlazi sretan i zadovoljan, sada ćemo biti svjedoci vašeg uspjeha´, dodao je Mujica.

´Ovaj sporazum dokazuje da postoji sposobnost dogovora između dviju strana u važnim političkim pitanjima´, rekao je Vidošević koji obnaša dužnost predstojnika vladina Ureda za odnose s međunarodnim institucijama.

U sklopu ceremonije primopredaje Prevlaku bi kasnije u nedjelju trebao posjetiti i premijer Ivica Račan. Očekuje se da će se Račan obratiti nazočnima, te da će obići područje nad kojim je Hrvatska, nakon 11 godina, ostvarila puni suverenitet.

Prestanak mandata UN-a na Prevlaci omogućen je postizanjem Sporazuma između Hrvatske i Jugoslavije o privremenom režimu na južnoj granici. Sporazum su u utorak na graničnom prijelazu Konfin potpisali ministri vanjskih poslova Hrvatske i Jugoslavije, Tonino Picula i Goran Svilanović.

Račan o Prevlaci

Uspostavom punog suvereniteta nad Prevlakom Hrvatska je teritorijalno zaokružila svoj jug, a Prevlaka je umjesto sporne točke postala zonom suradnje, izjavio je danas hrvatski premijer Ivica Račan koji je posjetio Prevlaku nedugo nakon što je zapovjednik promatračke misije UNa brigadir Rodolfo Mujica službeno predao hrvatskoj Vladi nadzor nad najjužnijim hrvatskim poluotokom.

Tim činom Prevlaka se nakon 11 godina vratila pod puni suverenitet Republike Hrvatske. ´Doista lijepo vijori hrvatska zastava ovdje na Prevlaci. Hrvatski je jug danas teritorijalno zaokružen´, rekao je Račan nakon svečanog podizanja hrvatske zastave na glavnoj zgradi UN-a na Prevlaci.

´Poluotok Prevlaka postao je umjesto sporne točke, točkom suradnje´, izjavio je Račan. On je ocijenio da je Sporazum o privremenom režimu na Prevlaci, koji su u utorak potpisale Hrvatska i Jugoslavija, dobar i čvrst temelj za buduće pregovore o trajnom rješenju granice na moru. ´Sporazum je potvrda našeg doprinosa, stabilnosti regije i jasna poruka međunarodnoj zajednici da smo punoljetni, da smo u stanju bez posrednika rješavati probleme´, kazao je hrvatski premijer.

´Sporazum će olakšati život stanovništvu s obje strane granice, ostvariti slobodu kretanja, otvoriti gospodarske tokove´, dodao je Račan. On je rekao da će ´idućih mjeseci Prevlaku trebati razminirati, te srediti imovinske aspekte vlasništva´. ´Nadam se da će zemlja biti brzo vraćena vlasnicima´, rekao je Račan.

Sporazum o privremenom režimu na Prevlaci su u utorak na graničnom prijelazu Konfin potpisali ministri vanjskih poslova Hrvatske i SR Jugoslavije Tonino Picula i Goran Svilanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara