Preživjeli iz talačke krize u Moskvi obraćaju se Europskom sudu

ODVJETNICI 27 preživjelih nakon velike krize talaca u listopadu 2002. u Moskvi obratili su se u njihovo ime u ponedjeljak Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, rekao je jedan od odvjetnika, Igor Trunov.

Svaka osoba traži 50.000 eura, više za nadoknadu kršenja njihovih prava koja su prekršile ruske vlasti nego zbog fizičkih i duševnih boli koje su zadobili u toj otmici kada je oteto blizu 800 ljudi, a u akciji oslobađanja 129 je poginulo, precizira Igor Trunov, prenosi agencija Itar-Tass.

Protiv moskovskih vlasti uložena je ukupno 61 tužba u iznosu od 60 milijuna dolara na ime odšteta i kamata, ali sudovi su do sada odbacili više od polovice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Većina talaca ubijena je smrtonosnim plinom kojeg su koristile snage sigurnosti pri napadu na kazalište, u zoru 26. listopada 2002.

Prošloga mjeseca je jedan ruski sud odbacio 21 tužbu obitelji taoca ubijenih plinom. Ali 1. kolovoza je jedan drugi sud priznao da su četiri državljana pretrpili štete nakon smrti članova njihovih obitelji ubijenih u napadu na kazalište.

Gradonačelnik Moskve se protivi tim tužbama i drži da su obitelji žrtava već primile odštetu isplatom iznosa od 50.000 od 100.000 rubalja (1.500 do 3.000 eura).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara