Preživjeli Srebrenčanin tužio Nizozemsku

HASAN NUHANOVIĆ, Srebrenčanin koji je strahotu ratnog pokolja u tome gradu preživio samo zahvaljujući oznaci UN-a na svojoj košulji, polaže velike nade u tužbu koju je pred Okružnim sudom u Haagu podnio protiv Kraljevine Nizozemske, javlja sarajevo-x.

Nuhanović i članovi obitelji Rize Mustafića podnijeli su pred sudom u Haagu tužbu protiv Kraljevine Nizozemske zbog toga jer nizozemski vojnici prije 13 godina nisu spriječili ubojstva članova njihovih obitelji.

Nizozemski vojnici u sastavu snaga UNPROFOR-a nalazili su se u Potočarima pokraj Srebrenice, a u njihovu bazu je pobjegao veći broj Bošnjaka koji su u srpnju 1995. bježali pred ofenzivom srpske vojske koja je pod vodstvom Ratka Mladića opkolila i 11. srpnja upala u razrušenu Srebrenicu.

Tko je kriv?

Postupak pred sudom u Haagu počinje 16. lipnja, a Nuhanovićeva odvjetnica Liesbeth Zegveld je rekla da će sudskom vijeću iznijeti iznijeti tvrdnju da su nizozemska vlada i vojno zapovjedništvo pri UNPROFOR-u odgovorni za nemar koji su pokazali nizozemski mirovnjaci, a koji su prvenstveno bili zabrinuti za sigurnost kontingenta i nisu pokazali pažnju za civilno stanovništvo koje im je povjereno na brigu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelji osobito žele saznati istinu o tome zašto su Ibro, Nasiha, i Muhamed Nuhanović te Rizo Mustafić bili poslani u smrt pod brutalnim okolnostima kada su Ujedinjeni narodi obećali da će se pobrinuti za njihovu sigurnost.

Nuhanović se u trenutku ulaska srpskih postrojbi u Srebrenicu nalazio u UN-ovoj bazi u Potočarima gdje je radio kao prevoditelj. Pokojni Rizo Mustafić u istoj je bazi radio kao električar.

Sarajevo-x piše da Hasan Nuhanović već godinama vodi pravni bitku ne bi li uspio doznati tko je odgovoran za pogibiju njegovih roditelja i brata koji su tijekom rata odnosno opsade Srebrenice često puta ugostili pripadnike UN-a u svojoj kući u Srebrenici. Nakon što su Srbi već ušli u grad, Nuhanović se pouzdao u vojnike UN-a da će zaštiti i na životu sačuvati ljude koji su zaklon potražili u UN-ovoj bazi u Potočarima, međutim to se nije dogodilo, a Hasan Nuhanović želi doznati tko je za to kriv.

I.K.
Foto: AFP arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara