Preživjeli Srebreničani traže odštetu nizozemske vlade

ROĐACI žrtava masakra u Srebrenici 1995. koji na nizozemskom sudu vode parnicu protiv nizozemske države zatražili su danas na sudu suspenziju UN-ova imuniteta i dozvolu da traže odštetu za svoj gubitak. 

"Nizozemska država je pustila da prevladaju interesi UN-a nad 6000 žrtava i članova obitelji koji su još uvijek u potrazi za istinom nakon 13 godina. Oni traže priznanje i odštetu", rekao je sudu odvjetnik srebreničkih obitelji Marco Gerritsen. Sud je rekao da će odluku o zahtjevu Nizozemske da podrži UN-ov imunitet donijeti u roku od nekoliko mjeseci.

Odvjetnik Bert-Jan Houtzagers koji brani nizozemsku vladu rekao je sudu da za zločine počinjene u Srebrenici ne treba kriviti nizozemsku nego bosanske Srbe, a osobito ratnog zločinca Ratka Mladića. Nizozemski branitelj je napomenuo da je UN-ov imunitet važan jer omogućava tom tijelu da obavlja svoje dužnosti.

Odvjetnici koji zastupaju oko 6.000 rođaka srebreničkih žrtava podnijeli su tužbu protiv nizozemske države i UN-a još prošle godine. Srebrenica je 1995. bila zaštićena zona koju je štitila postrojba nizozemskih vojnika u sklopu međunarodnih snaga UN-a. Srpske snage ubile su 8.000 muslimanskih muškarac i dječaka iz Srebrenice.

D.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara