Prgomet: Hasanbegović i Crnoja su problem premijera, on je odgovoran

Prgomet: Hasanbegović i Crnoja su problem premijera, on je odgovoran

Foto: FAH

GOSTUJUĆI u emisiji Novi dan na N1 televiziji zastupnik i predsjednik HRID-i Drago Prgomet prokomentirao je događanja zadnjih dana na političkoj sceni.

Prvo se osvrnuo na raspravu u Saboru od petka koja je uvelike protekla u raspravi oko ustaša i partizana što bi, boji se Prgomet, "mogla biti glavna priča u gradu".

"To odgovara i HDZ-u i SDP-u. Očigledno je da je i SDP preuzeo mantru ideoloških sukoba jer im se čini da je tako najlakše diskreditirati svoje oponente. Mi smo pokušali ukazati na temeljne probleme ali bojim se da ih premijer nije razumio", rekao je.

Prgomet kaže da je razgovora o potpori vladi bilo, ali sve je to, smatra, uobičajeno. HRID do daljnjega ostaje u oporbi. Ono što je bilo neočekivano jest odlazak Gordane Rusak iz HRID-i u redove vladajuće garniture.

"S Rusak sam razgovarao nekoliko dana prije njene odluke i nije bilo naznaka da će napustiti stranku. ja još nisam dobio nikakvu službenu obavijest od nje. Ona ima svoj mandat i odlučila je biti dio vladajuće koalicije. Izabrana je u jedan odbor i to je gotova priča", smatra Prgomet.

Vlada sastavljena od puno stranaka teško će dobro funkcionirati

Prgomet smatra da će nova Vlada imati priličnih problema u funkcioniranju.

"Nije problem koliko će vlada imati ruku u Saboru, meni je veći problem kako će vlada funkcionirati s obzirom na velik broj koalicijskih partnera. Bez obzira što to neki ne žele nazvati koalicijom. Način izbora ministara će se preliti na izbor zamjenika ministara što može trajati mjesecima. Vijeće za suradnju znači da defacto ćemo formirati jedno nadpolitičko tijelo koje će donositi odluke. Bojim se da će to biti netransparentno i nepraktično i usporeno. Trebat će puno dogovaranja. To mi je jedan od većih problema", objasnio je.

Iznenadila ga je činjenica što Lovrinović naposljetku novoj vladi nije dao svoje povjerenje, ali kaže da ne zna koji je točan razlog tome jer ne zna što se događalo u pregovorima. Prgomet se boji da bi neke odluke nove vlade mogle biti uvjetovane unutarstranačkim borbama za vlast.

"Karamarko se i dalje ponaša kao predsjednik HDZ-a, a on je prije svega potpredsjednik vlade. Mi nismo čuli njegove stavove oko reformi nego poruke za unutarstranačko pozicioniranje", objašnjava Prgomet. U kontekstu stranačkog preslagivanja vidi i Karamarkove tvrdnje o krađi mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka nova vlada to doživljava kao mogućnost uhvatiti ratni plijen i zaposliti svoje. Promjena vlasti se shvaća kao pravo na politički plijen i na zapošljavanje svojih ljudi, a o reformama ćemo možda jednog dana", komentirao je kadroviranje koje možemo očekivati.

"Hasanbegović i Crnoja su premijerov problem"

Osvrnuo se i na jučerašnje događaje ispred i u Ministarstvu branitelja. Po njemu je to šou za javnost koji nikome ne treba, već je to trebalo napraviti puno tiše. Crnoja je pak, kako je otkrio Index, prijavljen u straćari u Samoboru.

"Potvrdi li se to onda takav ministar ne može biti dio vlade. Netko tko je sklon ili za koga se dokaže da je utajio porez ne vidim kako može biti član vlade", rekao je.

Dodao je i kako smatra kako su ministar Crnoja i Zlatko Hasanbegović isključivo problem premijera.

"To je problem premijera. On je odgovoran za svoj tim bez obzira kako su oni izabrani. Njegovom voljom ili voljom koalicijskog partnera. Mislim da su neki od prigovora na njih u Saboru bili realni. Za cijelo vrijeme rasprave premijer nije odgovorio niti na jedno pitanje.

Od ministra kulture očekujem da se izjasni o svojim stavovima o 2. svjetskom ratu i Domovinskom ratu jer je to ostalo nedorečeno", smatra.

U HDZ-u već godinama pričaju o lustraciji, ali Prgomet smatra da su za dobrobit društva puno važnije reforme.

"Premijer mora prihvatiti da će mu to biti jedan problem. Mi imamo poprilično zakržljali politički sustav. Sve dok imate ovakav uhljebnički sustav države nije realno očekivati promjene. Lustracija pojedinaca ne jer to nije lov na vještice, ali lustrirati takav mentalitet da", smatra.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara