Pri kraju dogradnja i obnova spomenika na Bleiburškom polju

Radovi na dogradnji i obnovi spomenika na Bleiburškom polju bit će dovršeni do do kraja godine, a spomenik će svečano biti otvoren u svibnju iduće godine, na komemoraciji u povodu 60. obljetnice bleiburške tragedije, najavili su čelnici Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva i Islamske zajednice u RH na današnjoj konferenciji za novinare.

Također su najavili da će na svečanosti otvaranja sudjelovati i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u RH, zagrebački muftija Šefko Omerbašić.

Sudionici konferencije osudili su nedavnu kampanju u pojedinim austrijskim medijima, u kojoj se dovodilo u pitanje obilježavanje uspomene na bleiburške žrtve i iznosili stavovi da su hrvatske vlasti, financijskom potporom za planiranu izgradnju spomen parka na Bleiburškom polju, sudjelovale u veličanju fašizma.

"Islamska zajednica nikad ne bi sudjelovala u manifestacijama veličanja propalih totalitarnih ideologija koje bi se skrivale iza etiketa rodoljublja ili antifašizma, niti u onima koje bi produbljivale nacionalni i građanski razdor", naglasio je predstavnik Islamske zajednice Zlatko Omerbašić.

Omerbašić je kazao kako je među bleiburškim žrtvama neutvrđen broj Muslimana, zbog čega Islamska zajednica redovito sudjeluje u komemoracijama na Bleiburškom polju, ne želeći davati povijesni pravorijek o ljudima, događajima i pojavama u 2. svjetskom ratu i poraću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potpredsjednik Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva Božo Vukušić izvjestio je da je dovršeno 80 posto radova na obnovi i dogradnji bleiburškog spomenika, koja je koštala 115 tisuća eura.

Novac za obnovu darovali su iseljenici u Australiji, dio je prikupljen u BiH, a akcije prikupljanja pokrenute su i u SAD-u i Hrvatskoj, kazao je Vukušić, najavljujući da će sa sličnim akcijama Klub krenuti i u europskim zemljama.

Izvjestio je i da su koruške vlasti izdale sve potrebne dozvole za izgradnju Spomen-područja Bleiburg, te da je dovršen proces kupnje zemljišta i prijenosa vlasništva na počasni Bleiburški vod koji je ovih dana u Austriji registriran kao udruga.

"Nakon naših reakcija, prestala je medijska kampanja protiv obilježavanja spomena bleiburškim žrtvama, a u međuvremenu je izišlo i nekoliko afirmativnih i objektivnih osvrta na bleiburšku tragediju" kazao je Vukušić.

(Hina) xibob ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara