PRIHVAĆEN MIROVNI SPORAZUM ZA OBALU BJELOKOSTI; NEMIRI U ABIDJANU

Šefovi afričkih država prihvatili su u nedjelju u Parizu sporazum o mirnom rješavanju građanskog rata u Obali Bjelokosti, a predsjednik te zapadnoafričke države Laurent Gbagbo pohitao je odmah nakon toga natrag u Abidjan kako bi pokušao zaustaviti nerede izazvane nezadovoljstvom zbog ustupaka pobunjenicima.

Sporazum postignut uz posredovanje Francuske predviđa diobu vlasti između predstavnika sadašnje vlasti i pobunjenika, te osnivanje vlade nacionalnog pomirenja koja bi trebala prekinuti rat započet u rujnu prošle godine.

Šefovi afričkih država, koji su se okupili u Parizu na dvodnevnom summitu što ga je organizirala Francuska, izrazili su potporu sporazumu i zatražili od Vijeća sigurnosti UN-a da ovlasti djelovanje zapadnoafričkih snaga koje će biti zadužene za čuvanje sigurnosti u Obali Bjelokosti.

Vijest o postizanju sporazuma i o ulasku predstavnika pobunjenika u vladu izazvala je nezadovoljstvo u Abidjanu, gdje je većina stanovništva na strani sadašnje vlade. U subotu su izbile demonstracije, koje su se nastavile i u nedjelju, a meta demonstranata bile su posebice francuske institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema Associated Pressu, u nedjelju poslijepodne se iz pravca francuskog veleposlanstva uzdizao stub dima, a čule su se i eksplozije.

Za sada nije poznato što se tamo događa, ali čini se da francuske snage sigurnosti ispaljuju suzavac na tisuće demonstranata. Francuske snage navodno su se sukobile s demonstrantima i u drugim dijelovima Abidjana, boreći se protiv njih suzavcem i vodenim topovima. Prema izvorima francuskog ministarstva vanjskih poslova u Parizu, demonstranti su demolirali jednu francusku školu i francuski kulturni centar.

Nemiri su potaknuli sumnje u uspjeh mirovnog plana, posebice zato što, kako se čini, nema potporu snaga sigurnosti, koje su, unatoč policijskom satu, tijekom noći dopustile divljanje demonstranata.

Građanski rat u Obali Bjelokosti izbio je nakon neuspjelog udara protiv Gbagboa 19. rujna. Pobunjenici, koji su optužili predsjednika za poticanje etničke mržnje, otada su zauzeli sjeverni dio zemlje, kao i dijelove njezinog zapada, bogatog kakaoom i kavom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara