Prihvaćen program za suzbijanje trgovine ljudima

Nacionalni odbor za suzbijanje trgovanja ljudima prihvatio je na današnjoj sjednici u Zagrebu Nacionalni program za suzbijanje trgovanja ljudima od 2005. do 2008. godine. L

Na 2. sjednici Odbora, po predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor, prihvaćen je i Operativni plan suzbijanja trgovanja ljudima u 2005., priopćeno je iz vladina Ureda za odnose s javnošću.

Tim su dokumentima redefinirani i, s preporukama međunarodne zajednice, tijela državne uprave i članova Nacionalnog odbora, usklađeni ciljevi i mjere za suzbijanje trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj.

Nacionalnim programom i Operativnim planom predviđene su moguće izmjene i dopune Zakona o strancima, čime bi se prvi put jasno odredila prava osoba-žrtava trgovine ljudima, a pokrenuta je i inicijativa za donošenje posebnog zakona o žrtvama trgovanja ljudima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

I pripremne radnje za otvaranje novih skloništa za žrtve trgovanja ljudima također bi trebale biti poduzete već početkom 2005. godine. U cilju učinkovitijeg suzbijanja trgovanja ljudima Nacionalnim programom i Operativnim planom predviđene su pojačane prevencijske mjere i strože kažnjavanje organizatora trgovanja, a širom medijskom kampanjom, posebice u graničnim područjima, javnost će biti upoznata s opasnostima i štetnim aktivnostima trgovanja ljudima.

Članovi Nacionalnog odbora upoznati su i s najnovijim podatcima o trgovanju ljudima, od posljednje sjednice u lipnju 2004. pomoć je zatražilo i dobilo 12 žrtava, od kojih deset žena i dvojica muškaraca. Među njima je bila i jedna malodobna osoba, a četvero su bili građani Republike Hrvatske. Od početka godine broj žrtava trgovanja ljudima popeo se tako na ukupno 17 osoba, stoji u priopćenju.

(Hina) xpp ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara