Prijedlog: berlinski zid na popisu svjetske baštine

PREDSJEDNIK demokršćana (CDU) u berlinskom parlamentu Frank Henkel želi na popis njemačkih kandidata koji bi trebali biti upisani na popis svjetske baštine UNESCO-a dodati Berlinski zid kako bi na taj način spriječio njegovo potpuno uništenje, piše njemački tisak.

Zid, dugačak 43 kilometra "predstavljao je strašno lice komunizma urezano u kamen", ocijenio je Frank Henkel, a rušenje poznatog zida u studenome 1989. godine, 28 godina nakon njegove izgradnje, bio je vidljiv znak pada komunizma.

Ostaci Berlinskog zida, koji još nisu srušeni, trebali bi biti sačuvani kao povijesni dokaz jednog razdoblja, kazao je Henkel za berlinski list Tagesspiegel.

Henkelovo mišljenje dijeli i Leo Schmidt, profesor arheologije sa Sveučilišta u Cottbusu i stručnjak za Berlinski zid. Prema Schmidtu, Berlinski je zid "simbol Hladnog rata" i njegovo je uvrštavanje na UNESCO-ov popis svjetske baštine potrebno. Na tom bi se popisu, smatra Schmidt, jednako tako trebali naći i koncentracijski logor Auschwitz i spomenik miru u Hirošimi.

Predstavnica UNESCO-a u Njemačkoj Christine M. Merkel misli da Berlinski zid ispunjava kriterije svjetske organizacije kao "svjedok prošle povijesti čiji bi nestanak značio veliki gubitak za čovječanstvo".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali tu ideju ne odobravaju svi. Njemačka komunistička stranka, na primjer, misli da se radi o "apsurdnoj izjavi".

"Berlinski zid nema veze s kulturom, nego s poviješću Njemačke", ocjenjuje Tagesspiegel.

Prijedlog uvrštenja Berlinskog zida na njemački popis spomenika koji bi se morali naći na popisu svjetske baštine, suočit će se i s drugim preprekama. Njemačka 2015. godine treba UNESCO-u predstaviti svoj popis prijedloga na kojem se nalazi i stari grad Regensburg i opera u Bayreuthu u Bavarskoj.

(Hina) nab dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara