Prijedlog nove rezolucije utire put vojnoj akciji u Iraku

SJEDINJENE Države, Velika Britanija i Španjolska predložile su u Vijeću sigurnosti rezoluciju kojom se, naglašavjući da se Irak nije razoružao, utire put vojnoj intervenciji u toj zemlji.

Nacrt rezolucije predložio je na zatvorenoj sjednici Vijeća sigurnosti britanski predstavnik pri UN-u Jeremy Greenstock, u ime Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Španjolske.

U dokumentu se izravno naglašava da Bagdad nije iskoristio pruženu posljednju prigodu za poštivanje zahtjeva Vijeća sigurnosti i upozorava na ´ozbiljne posljedice´ takvoga čina.

Zatim se podsjeća da je Vijeće usvojivši rezoluciju 1441 ´pružilo Iraku posljednju prigodu da ispoštuje svoje obveze i razoruža se, iako je ta zemlja već do tada materijalno prekršila i nastavila kršiti svoje obveze´.

Dalje se navodi da je Irak u međuvremenu podnio svoju manjkavu deklaraciju o oružju koja je sadržavala ´lažne izjave´ te da nije ´ispoštovao i u potpunosti surađivao u provedbi´ rezolucije 1441.

U kratkom tekstu nacrta rezolucije ključna je rečenica u kojoj se naglašava da Vijeće sigurnosti ´odlučuje da je Irak propustio iskoristiti posljednju prigodu koja mu je dana rezolucijom 1441 i da će se suočiti s ozbiljnim posljedicama kao rezultat nastavljenog kršenja obveza´.

Naglašene ´ozbiljne posljedice´ u dokumentu su u stvari eufemizam za uporabu vojne sile.


Vijeće priznaje ´prijetnju koju iračko nepoštivanje rezolucija, širenje oružja za masovno uništenje i raketa dugoga dosega predstavlja za međunarodni mir i sigurnost te je odlučno osigurati puno poštivanje svojih odluka i uspostaviti međunarodni mir i sigurnost u regiji´, navodi se u nacrtu rezolucije.

Očekuje se da će se o ovoj rezoluciji u Vijeću sigurnosti glasati unutar nekoliko sljedećih tjedana.

Sjedinjene Države i njezini saveznici suočeni su sa žestokim otporom u Vijeću sigurnosti. Ukupno 11 članica Vijeća protivi se uporabi vojne sile u Iraku, a samo ju četiri - Sjedinjene Države, Velika Britanija, Španjolska i Bugarska - podupire.

Francuska je istodobno Vijeću sigurnosti, kao protuprijedlog američko-britansko-španjolskoj rezoluciji, predložila neformalni ´memorandum´ u kojem podupire mirno razoružanje Iraka i traži da UN-ov inspektorat postavi konkretne zadaće i rokove u razoružanju Iraka. Taj su dokument supotpisale Njemačka i Rusija, a ima i potporu Kine.

Protuprijedlogom se traži veći broj inspektora i bolja oprema te se očekuje da inspektori redovito izvješćuju Vijeće sigurnosti o napretku. Glavni inspektori UN-a Hans Blix i Mohamed ElBaradei bi prema ´memorandumu´ prvo trebali pripremiti program rada i posebice izdvojiti glavne preostale zadaće u razoružanju Iraka.

Potom bi redovito izvješćivali Vijeće svaka tri tjedna, a ukupnu procjenu dali bi za 120 dana, što znači da francuski prijedlog odgađa eventualnu vojnu akciju za još najmanje četiri mjeseca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara