prijedlog: spomenik domovini na trgu stjepana radića

Odbor za izgradnju Spomenika domovini danas je izuzetno kvalitetnim ocijenio prijedlog da se taj spomenik izgradi na Trgu Stjepana Radića u Zagrebu, prijedlog međutim nije naišao na odobravanje dviju udruga iz Domovinskog rata. L

Da se Spomenik domovini izgradi na Trgu Stjepana Radića, Odboru je jednoglasno predložilo Vijeće za urbanizam i arhitekturu Ministarstva kulture.

Većina članova Odbora suglasila se da je ta lokacija idealna i jedinstvena - nalazi se u srcu glavnog grada, povezuje njegovu prošlost i budućnost, Sljeme i Savu, predloženu lokaciju okružuju kapitalne nacionalne institucije poput NSB-a, dvorane Vatroslava Lisinskog.

O izgledu budućeg spomenika, Odbor na sjednici u Banskim dvorima nije raspravljao, niti odlučivao, zadužio je Ministarstvo kulture da pripremi plansko-programski projekt kako bi se mogao raspisati natječaj za spomenik.

Odbor je međutim zaključio da se čitav prostor Trga mora riješiti urbanistički cjelovito, da se mora zajamčiti da Spomenik domovini neće 'ugušiti' drugi sadržaj.

Projekt Spomenika natkriljuje stranke i mandate, poručio je premijer Ivica Račan.

Drugačije mišljenje od ostalih članova Odbora imala je predstavnica Udruge udovica hrvatskih branitelja Irena Dubreta - savjet je te udruge da se Spomenik domovini treba graditi u Vukovaru, gradu simbolu hrvatskog otpora velikosprskoj agresiji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj spomenik, istaknula je Dubreta, mora biti tako uočljiv da se vidi iz područja od kud su stizale granate na Hrvatsku.

Zamjerke na predloženu lokaciju imala je i predstavnica Udruge roditelja poginulih branitelja Lucija Kober, navodeći da je već ranije predloženo da se na tom mjestu podigne spomenik palim braniteljima grada Zagreba.

Pomicanje spomenika stotinjak metara južnije, u razini NSB-a, predlaže i predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Đuro Dečak.

Premijer Ivica Račan protumačio je da je sjednica Odbora namjerno sazvana na današnji dan - Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

Na današnji dan treba pokazati više pijeteta, a manje politike, rekao je Račan, na čiji su poziv članovi Odbora minutom šutnje odali počast svim žrtvama Vukovara i svim palim braniteljima u Domovinskom ratu.

(Hina) um az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara