Prijetnje srebreničkim majkama: Ubit ćemo vas s istim užitkom kao i vaše sinove

MAJKAMA Srebreničana stradalih u masakru počinjenom nakon pada grada, a koji se dogodio unatoč tomu što je isti od strane UN-a proglašen "zaštićenom enklavom", ponovo su postale metom prijetnji koje kažu da će i njima "s užitkom" biti oduzet život.

Kako javlja srpski B92, članice udruge "Majke Srebrenice i Žepe" i ranije su, neposredno po završetku rata u Bosni i Hercegovini, dobivale prijetnje iz Republike Srpske, no u posljednje vrijeme te prijetnje nisu bile tako česte.

Nakon što je nedavno ekskluzivno objavljen spisak s imenima 810 napadača na zaštićenu enklavu UN-a 1995. godine, prijetnje "da će biti ubijene s istim uživanjem kao i njihovi sinovi" su Srebreničankama ponovno upućene, najčešće s prikrivenih brojeva (iako su im prijetnje nemali broj puta upućene i s pozivnog broja 065).

"Nije me strah jer više nemam što izgubiti, zato prijetnje nikomu nisam prijavila." - objavio je B92 reakciju Munire Subašić, predsjednice udruženja "Majke Srebrenice i Žepe", a koja tvrdi kako je jedno vrijeme konstantno primala i prijetnje supruge bivšeg generala Vojske Republike Srpske i haškog osuđenika Radislava Krstića, čijom su presudom, kako B92 navodi, događanja u Srebrenici i službeno nazvana pravim imenom - genocidom.

General Radislav Krstić, zapovjednik Drinskog korpusa VRS, koji je rukovodio napadom na Srebrenicu, osuđen je na 46 godina zatvora i prvi je čovjek kojeg je Haški sud osudio zbog genocida.

Čelnici svih udruženja preživjelih Srebreničana, kao i bošnjački predstavnici vlasti Republike Srpske su, kako je javilo sarajevsko Oslobođenje, pozdravili objavljivanje popisa (kojega je, osim srebreničkih udruženja, zatražila i glavna haška tužiteljica Carla Del Ponte) te su zatražili smjene svih osoba s njega, a koje se još uvijek nalaze u državnim, entitetskim i općinskim organima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Kako je list nedavno također objavio, čelnici Tužilaštva BiH i OHR bili su protiv objavljivanja imena u javnosti uz obrazloženje da bi objavljivanje spiska moglo ugroziti istrage koje se vode protiv osoba osumnjičenih da su sudjelovale u egzekuciji oko 8 tisuća Srebreničana koji su bez pružanja ikakvog otpora stradali od ruke pripadnika Vojske Republike Srpske pod zapovjedništvom Ratka Mladića te paravojnih formacija "Škorpioni" pod kontrolom Ministarstva unutrašnjih poslova iz Srbije. OHR je pri tomu naveo kako je tim osobama, između ostalog, zajamčena zaštita identiteta.

No, imena su ipak dospjela u javnost. Oslobođenje je, naime, posredstvom izvora u državnom Tužilaštvu dobilo nepotpuni popis, te je 24. kolovoza objavilo 69 imena, a dan poslije 59 imena s istoga.

Prilikom objave prvog dijela popisa, u Oslobođenju su naveli kako popis dobiven posredstvom Tužilaštva BiH objavljuju nakon što je prošlo više od mjesec dana od neispunjenog obećanja glavne haške tužiteljice da će se "osobno potruditi da popis bude objavljen".

U listu je tada objavljena i zanimljiva informacija da je isti popis prije dvije godine sadržavao 892 imena, no da su "nakon intervencije pojedinih obavještajnih službi" imena "najviših dužnosnika Srpske demokratske stranke i Republike Srpske" uklonjena s popisa.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara