Primorac: Državna matura polagat će se od 2010.

MINISTAR Dragan Primorac na današnjem je predstavljanju prijedloga pravilnika o polaganju državne mature izjavio kako će se ona prvi put početi polagati 2010. godine.

Tim se pravilnikom propisuju uvjeti, način i postupak polaganja državne mature za redovite učenike, polaznike obrazovanja odraslih na kraju njihovog gimnazijskog ili četverogodišnjeg strukovnog ili umjetničkog školovanja, te osoba koje su završile četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje u inozemstvu.

Primorac navodi da je svrha državne mature provjera i vrjednovanje znanja i vještina učenika i pristupnika po općeobrazovnim nastavnim planovima i programima, kao i stjecanje uvjeta za prohodnost prema višim stupnjevima obrazovanja.

Državna matura se tako sastoji od obveznog dijela, triju predmeta - hrvatskog jezika, matematike i stranog jezika, ali i izbornog dijela u kojem učenik polaže ispite iz predmeta koje sam odabere.

Mogući neuspjeh u polaganju tih ispita ne utječe na konačan uspjeh u polaganju državne mature, a pravo na besplatno polaganje, učenici će imati u dva ispitna roka.

Učenici strukovnih škola će moći polagati po gimnazijskom programu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će i učenici strukovnih škola moći polagati ispite iz izbornih predmeta po gimnazijskom nastavnom planu i programu, jer će im se osigurati dopunska priprema.

No, još nije sigurno da će državna matura na svim fakultetima zamijeniti prijemne ili razredbene ispite, dodao je Primorac, ali se i nada da će to biti obavljeno u iduće dvije godine.

Na javnu raspravu je nakon današnjeg predstavljanja stavljen prijedlog pravilnika o polaganju državne mature, kojim se propisuju ciljevi polaganja državne mature, priprema, provedba, obvezni i izborni dijelovi, ispitni rokovi, raspored ispita, prijava i odjava, način polaganja ispita, ocjenjivanje te kršenje pravila o polaganju državne mature.

Konačna verzija trebala biti prihvaćena prije početka sljedeće školske godine.

A.P.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara