Primorac ispunio zahtjeve, studenti ne odustaju od prosvjeda

MINISTAR Dragan Primorac i članovi Rektorskog zbora danas su donijeli odluke kojima ispunjavaju sve zahtjeve studenata koji su upisali fakultet po Bolonjskom procesu te smatraju kako sada studenti biološkog odsjeka PMF-a nemaju razloga za prosvjed najavljen za sutra.

Ministar Primorac i Rektorski zbor donijeli su tri važne odluke

Prva odluka je da se ukida školarina za diplomske studije, odnosno za sve studente koji upisuju diplomske studije država će platiti troškove studiranja. Druga odluka se odnosi na kvote za upise na diplomske studije, po kojima će one biti veće nego za preddiplomske studije. Tako će na kvota na zagrebačkom Prirodoslovno matematičkom fakultetu za diplomski studij iznositi 128 mjesta, dok je za preddiplomski studij iznosila 118 mjesta.

Treća važna odluka je ta da je svim studentima omogućeno da završe studij po uvjetima pod kojima su ga i upisali. Primorac je upozorio da će diplomski studij moći upisati baš svi studenti koji ispune uvjete, odnosno prikupe 180 ECT bodova. Tim istim studentima olakšat će se i na način da će se na diplomski studij moći upisati do početka II. semestra akademske godine 2008./2009.

"Sada se postavlja pitanje je li prosvjed uopće potreban, jer mi smo dan uoči njega ispunili sve zahtjeve studenata. U ovoj zemlji svatko ima pravo iznositi svoje mišljenje i ne želim doći u situaciju da kao ministar nekome govorim da ne smije prosvjedovati, ali studenti sad više nemaju razloga i jedino ako im je do šetnje sutra slobodno mogu u šetnju gradom", kazao je Primorac.

Predstavnici Studentskog zbora smatraju da više nema razloga za prosvjed

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanku su prisustvovali i predstavnici studenata, koji su izjavili kako su iznimno zadovoljni ovim odlukama te poručuju kolegama studentima kako sad nemaju razloga za prosvjed. Poručuju im da ako imaju nekih problema,  umjesto prosvjeda, neka se obrate dekanu fakulteta ili rektoru sveučilišta.

"Odluka da nema školarina za diplomske studije je odlična odluka i to je nešto što smo mi tražili jako dugo. Sada studenti nemaju razloga za prosvjede. Njihovi problemi su ionako usmjereni prema fakultetima te pozivam studente da budu konstruktivni te da se sa svojim problemima obrate dekanima. Ako ih dekani ne saslušaju, neka se obrate rektorima koji su danas rekli da će stajati iza svih ministrovih odluka", rekao je Krešimir Bašić, predsjednik Studentskog zbora zagrebačkog sveučilišta. Sa svim se složila i Valentina Bulić, predsjednica Studentskog zbora hrvatske koja također smatra da nema razloga za prosvjed.

Studenti ipak ne odustaju od sutrašnjeg prosvjeda

Ubrzo nakon objave članka kontaktirali smo organizatore prosvjeda, koji su rekli kako će prosvjeda, unatoč svemu, ipak biti. "Poručujemo da će se prosvjed održati sutra u 12 sati, okupljanje je ispred Mimare, prosvjedovat ćemo do ispunjenja svih zahtjeva", rekao nam je Krešimir Marinković, jedan od organizatora prosvjeda, student PMF-a.

Marinković je upozorio kako nitko od organizatora prosvjeda danas nije bio prisutan na sastanku Primorca i rektora hrvatskih sveučilišta te da ne stoje iza izjava koje su rekli predstavnici Studentskog zbora i napomenuo je da su u organizaciju prosvjeda i krenuli zato jer Studentski zbor ništa nije poduzeo.

"Prosvjedovat ćemo do ispunjenja svih naših zahtjeva. Ovo što je danas ispunio ministar je samo vrh ledene sante te i dalje ostaju naši ostali zahtjevi. I dalje tražimo donošenje pravilnika o diplomskom i prediplomskom studiju, popis ustanova na kojima se mogu zaposliti prvostupnici, ustavno pravo da sudjelujemo u kreiranju nastavnog programa, tražimo da se omogući mobilnost studenata i edukaciju nastavnika", uporan je Marinković, kao i studenti koje predstavlja.

D.M./A.H.
Foto: K.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara