Primorac neupućen u probleme srednjoškolaca zbog suradnika koji mu govore da je lijep

KOORDINATORI prosvjeda srednjoškolaca, u ponedjeljak održanih diljem Hrvatske, danas su sazvali konferenciju za medije, kojoj su, osim brojnih novinara, prisustvovali i njihovi profesori i roditelji.

Na konferenciju održanu u predvorju zagrebačke Klasične gimnazije stigao je i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac. Doduše, zbog očekivanja njegova dolaska konferencija je kasnila, ali zato valjda i postoji akademska četvrt.

Dok su neki od njihovih kolega mirno sjedili u publici, "sedmero veličanstvenih" potrudilo se novinarima objasniti zašto su ih zapravo pozvali. Zajednički su se složili kako njihovi prosvjedi nisu imali nikakve veze s politikom, a Riječanin Deni Vitković u jednom je trenutku svog izlaganja izjavio: "Danas smo ovdje najviše zbog medija".

"Zašto bismo se mi dizali za neku stranku, ako ta stranka o našim problemima pojma nema?"

Rafaela Tripalo iz Virovitice, grada u kojem je sve počelo, inače učenica 3. razreda Opće gimnazije, oštro je osudila povezivanje politike s učeničkim prosvjedom. "Nije u redu da neka stranka sad ubire naše zasluge, a prije prosvjeda nisu ništa poduzimale. Zašto bismo se mi dizali za neku stranku, ako ta stranka o našim problemima pojma nema?", izjavila je Tripalo.

Rekla je i kako "nitko tko je ozbiljno bio na prosvjedu nije protiv državne mature", a potom pojasnila kako je prvi korak pri ovom udruživanju bio, ni manje ni više - Facebook - točnije, grupa naziva "Protiv državne mature". Tad je i sama shvatila kako se naziv grupe kosi sa njenom netom izgovorenom rečenicom pa je, smijuljeći se, još jednom krenula objašnjavati što su srednjoškolci željeli postići svojim izlaskom na ulice. Da ne bi bilo zabune, rekla je i kako je virovitički prosvjed bio legalan i na vrijeme prijavljen policiji.

"Učenici koji su bili pod mojim vodstvom nisu sudjelovali u incidentima"

Varaždinski srednjoškolac Viktor Domislović osvrnuo se na osmero prosvjednika koje je privela varaždinska policija. Iako se cijelo vrijeme trude ograditi od politike, Domislović je pokupio ponešto od političarske retorike pa je poručio: "Učenici koji su bili pod mojim vodstvom nisu sudjelovali u incidentima".

"Vijeće učenika nije dovoljno funkcionalno"

Leticija Petrović, učenica 2. razreda zagrebačke V. gimnazije, unatoč činjenici da i sama sjedi u Nacionalnom vijeću učenika, nije znala objasniti što je zapravo do sad to vijeće radilo i koja je bila njegova svrha.

Okrenula se stoga prema budućnosti pa je pojasnila kako bi to "vijeće sastavljeno od 21 učenika, koje nije dovoljno funkcionalno, trebalo restrukturirati te osnovati, za sad u većem dijelu Hrvatske nepostojeća, Županijska vijeća učenika". Petrović je rekla i kako su se na prosvjede odlučili jer "učenici nisu znali kome se obratiti".

Sva novinarska pitanja koja su se u tom trenu pojavila, oštro je prekinuo Janko Brlečić, učenik 3. razreda zagrebačke Privatne klasične gimnazije, inače voditelj tiskovne konferencije. "Ostavite pitanja za kraj!", rekao je novinarima i svojom bahatošću izazvao smijeh okupljenih.

Primorcu uručen popis problema

Splićanin Ivan Ruščić, učenik 4. razreda Nadbiskupijske klasične gimnazije, rekao je kako je prosvjed u Splitu tekao sasvim spontano.

Splitski srednjoškolci su se zaputili k gradonačelniku i s njim dogovorili da će sastaviti popis problema koji ih muče. Taj je popis Ruščić, prema ranijem dogovoru, danas uručio ministru Primorcu.

"Danas smo ovdje najviše zbog medija"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deni Vitković, učenik 3. razreda riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića, rekao je kako ni riječki srednjoškolci nisu na prosvjed krenuli organizirano već spontano. U dogovoru s predstavnicima Županije, za 6. svibnja su sazvali sastanak kojem će prisustvovati ravnatelji, predstavnici učenika i predstavnici Ministarstva.

U jednom trenutku je Vitković izgovorio i ono što  se jasno ocrtavalo na licima njegovih kolega: "Danas smo ovdje najviše zbog medija".

"Problem postoji, ali je vrlo lako rješiv"

Roko Rumora, učenik 3. razreda zagrebačke Privatne klasične gimnazije, pokušao je objasniti što dalje. "Problem postoji, ali je vrlo lako rješiv - imamo već postojeće Nacionalno vijeće učenika", rekao je, dodavši kako "apeliraju na sve učenike da izaberu svoje predstavnike za Županijska vijeća, koja u većem dijelu Hrvatske tek treba osnovati".

Ocijenio je i kako će nacionalni ispiti, koji će se prema planu provesti među učenicima 3. razreda srednjih škola, biti "dobra priprema za državnu maturu".

"Ne vidimo Ministarstvo kao suparnika"

Janko Brlečić je za kraj rekao: "Ne vidimo Ministarstvo kao suparnika, nego kao suradnika i spremni smo na daljnju komunikaciju".

Nakon što su novinari konačno dobili zeleno svjetlo za postavljanje pitanja, prvo je bilo "Gdje su predstavnici strukovnih škola, jer je upravo kod njih bilo najviše problema s implementacijom državne mature?". Na to je Rumora ocijenio kako se "strukovne škole trenutno ni po čemu ne razlikuju od gimnazija", dok je splitski predstavnik ponosno uperio prst prema publici i rekao kako ondje sjedi njegov kolega iz Pomorske škole.

Novinare je zanimalo i kako učenici nisu znali što ih čeka na državnoj maturi, ako nacionalni ispiti služe kao probna matura. "To je trebala biti probna matura, ali nije bilo definirano hoće li se i iduće godine pisati ista", rekao je Vitković.

"Moglo je i bez izlaska na ulice"

Petrović su novinari upitali što Nacionalno vijeće učenika radi ako učenici ni ne znaju da ono postoji. Bez da je odgovorila na postavljeno pitanje, ona je objasnila kako će se osnovati internetska stranica vijeća, tako da ono bude dostupno svima. Na upit nije li sve to moglo i ranije, bez izlaska na ulice, odgovorila je: "Da, moglo je. To je greška".

Novinarska pitanja, a samim tim i konferenciju za novinare, iznova je naprasito prekinuo Brlečić poručivši: "Osobne izjave možete tražiti kasnije".

Primorac: Mene ne zanima da mi govore koliko sam zgodan, pametan i lijep, mene zanima istina

Po završetku konferencije za novinare ministar Primorac je izjavio kako je "ponosan na ovu mladu generaciju ljudi". "Oni imaju pravo na prave informacije. Njihov pristup ovom problemu čini mene ponosnim jer sam ministar ovakvim mladima", rekao je.

Da i ministar traži odgovorne za nedovoljno informacija pokazala je njegova izjava: "Mene ne zanima da mi govore koliko sam zgodan, pametan i lijep, mene zanima istina".

Osvrnuvši se na učenički prosvjed, Primorac je rekao: "Dobro je da se dogodilo, jer bi bilo apsolutno krivo da se državna matura događa stresno i na opće nezadovoljstvo učenika. I mi odrasli imamo itekako za učiti od ove djece. Ovo je jedan poseban vid demokracije i hvala im na tome".

Na novinarski upit nije li prebrzo popustio zahtjevu srednjoškolaca, s obzirom na rok kojeg su mu dali, Primorac je rekao: "Ako spoznate istinu unutar jednog dana, u 20 dana je nećete promijeniti".

I.M.
Foto: K.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara