Primorac osudio nasilje u makarskoj srednjoj školi

MINISTAR znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac izrazio je danas žaljenje zbog jučerašnjeg incidenta u makarskoj srednjoj školi, kada je učenik nožem napao nastavnika, oštro osudivši svaki oblik nasilja u školama.

"Neću dozvoliti nikakav oblik nasilja bez obzira na cijenu", izjavio je ministar Primorac novinarima prilikom otvaranja nove zgrade Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Krećemo u vrlo konkretne akcije, uključujući i našu Koordinaciju za društvene aktivnosti i ljudska prava, i vrlo odlučno počinjemo djelovati na pitanju sprečavanja svih oblika nasilja, najavio je Primorac.

Ministar je dao punu podršku nastavnicima, napomenuvši kako je dobio dopis socijalnih partnera kojima također daje punu potporu, u skladu s čime je na prvome satu makarske srednje škole Andrije Kačića Miošića danas organiziran razgovor sa učiteljima i učenicima o pravima, obavezama i odgovornosti.

Ministarstvo znanosti osnovalo je jučer stručni tim koji je otputovao u Makarsku, kako bi pružili pomoć učenicima, nastavnicima i roditeljima.

Ranjenom nastavniku potporu su danas izrazili i kolege s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, istaknuvši da Zdravku Pervanu žele brzo ozdravljenje, a odgovornim dužosnicima da učine sve kao se ne bi ponavljali takvi nemili događaji.

Sindikat srednjih škola poziva na prosvjede protiv nasilja nad nastavnicima

Zbog novog napada učenika na nastavnika, koji se dogodio jučer u Makarskoj, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske pozvao je sve zaposlene u srednjem školstvu da sutra umjesto prvih satova jutarnje i poslijepodnevne smjene u zbornicama održe prosvjedne skupove protiv nasilja.

Predsjednik sindikata Branimir Mihalinec pozvao je na današnjoj konferenciji za novinare ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca da se priključi protestu i zajedno sa sindikalcima započne stvarnu borbu protiv svih oblika nasilja u školama.

Mihalinec je rekao da se nastavnik hrvatskog jezika Zdravko Pervan, kojeg je 17-godišnji učenik za vrijeme sata ubo nožem, dobro fizički oporavlja nakon operacije u splitskoj bolnici, ali je u šoku i ne može vjerovati što mu se dogodilo.

"Pozivamo sve nastavnike da se uključe u prosvjed na kojemu će biti pročitana Deklaracija o temeljnoj ljudskoj dobroti koju je u povodu ubojstva nastavnika Josipa Medvedovića 2002. godine u Varaždinu napisao njegov kolega Marijan Lazar", rekao je Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nasilje u školama događa se gotovo svakodnevno i izvan očiju javnosti, a nasilnici ne snose nikakve posljedice.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa ulaže golemi novac u zgrade i nacionalne programe ali nema napretka u sprečavanju nasilja jer i dalje jedan psiholog dijagnostičar dolazi na 10 škola, a svaka druga škola ima po pedagoga ili defektologa, upozoravaju sindikalci.

"Ministar Primorac ima kasne letove, što ne odgovara odlikama vizionara, pa je u Split odletio tek danas", kazao je glavni tajnik sindikata Nijaz Karić te opetovano zatražio zapošljavanje kadrova neophodnih za psihološki rad s djecom.

Nakon svakog sličnog slučaja Ministarstvo pošalje u školu "leteći krizni odred" koji u tri dana obavi postao i nestane. Nasilnik se potom vraća u školu, umjesto da bude udaljen s nastave i da mu se pruži psihološka pomoć, a nastavnik nastavlja raditi pod stresom, bez ičije pomoći.

Čelnici sindikata najavili su otvaranje SOS telefona za nastavnike, a pomoć će im pružati i sindikalni Odbor za zaštitu od nasilja, budući da su u takvoj situaciji prepušteni samima sebi.

Predsjednica odbora Nataša Grudman Slavić ističe da je i sama bila žrtva nasilnog učenika od kojega se tri mjeseca morala skrivati izvan Zagreba, a jedinu pomoć pružio joj je sindikat.

Preporod pozvao na prosvjed protiv nasilja u školama

Školski sindikat Preporod pozvao je danas sindikalno članstvo i zaposlene u osnovnim i srednjim školama da se pridruže najavljenoj prosvjednoj akciji Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske zbog jučerašnjeg napada učenika na nastavnika u Makarskoj.

Nezavisni sindikat pozvao je sve zaposlene u srednjim školama da sutra, umjesto prvih satova jutarnje i poslijepodnevne smjene, u zbornicama održe prosvjedne skupove protiv nasilja.

Zbog još jednog slučaja nasilja u školama, Preporod je u priopćenju najavio da će zatražiti hitnu sjednicu saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu na kojoj bi se raspravljalo u nasilju u školama.

Također je pozvao Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa da se očituje o izjavi svih školskih sindikata "Zaustavimo nasilje u školama" i uključi sindikate u rješavanje tog problema.

Preporod smatra da državna vlast nije učinila ništa u borbi protiv nasilja, a prosvjetna vlast "reagira od slučaja do slučaja i uglavnom se sa slabim učinkom bavi posljedica nasilja".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara