Primorac pozvao na odustajanje od štrajka, počela isplata smjenskog rada profesorima

MINISTAR znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac danas je ponovno pozvao Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama da odustane od za sutra najavljena štrajka, rekavši da je "do zadnje minute otvoren za dijalog".

"Pozivam svu djecu da dođu u škole, a profesore na posao", kazao je ministar Primorac na konferenciji za novinare u Ministarstvu.

Ponovio je da štrajkašima vrijeme provedeno u štrajku ne će biti plaćeno. Po procjenama Ministarstva štrajku će se odazvati do dvije petine zaposlenih u srednjim školama. Ali unatoč malom broju štrajkaša posljedice bi se mogle osjetiti zbog "osjetljiva razdoblja", kazao je Primorac.

"Na sindikatu koji poziva na štrajk na kraju školske godine velika je odgovornost. No bez obzira na njegovo trajanje školska godina ne će biti prekinuta i treba ju dovršiti na primjeren način, pa su i ravnatelji dobili naputak da unatoč štrajku organiziraju nastavu", dodao je.

Ministar je istaknuo kako iza njega stoje četiri "velika i časna" školska sindikata te odbacio tvrdnje Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama da bi traženo povišenje plaća od 5,6 posto državu stajalo oko 40 milijuna kuna na godinu.

"Nije riječ o 40, nego o više od 100 milijuna kuna na godinu", rekao je ministar.

Konferenciji za novinare nazočili su i predstavnici četiri školska sindikata koji su s ministrom danas potpisali Sporazum o smjenskom radu. To su Hrvatski školski sindikat "Preporod", Sindikat hrvatskih učitelja, Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske i Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu.

Tim se sporazumom, koji će državu stajati oko 180 milijuna kuna, prvi put uređuje isplata smjenskog rada u osnovnim i srednjim školama. Nastavnici i profesori bi za takav rad, po riječima sindikalaca, od početka sljedeće godine trebali dobiti oko 200 kuna povišice, a isplata prvih zaostataka trebala bi početi već danas.

Počela isplata smjenskog rada srednjoškolskim nastavnicima

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa priopćilo je da je zaprimilo i obradilo gotovo pet tisuća zahtjeva nastavnika srednjoškolskih ustanova za isplatu naknade za rad u smjenama te da će naknade za smjenski rad, utvrđene svakom pojedinom nagodbom, biti isplaćene uz svibanjsku plaću.

"Spomenute zahtjeve dostavilo je 158 srednjoškolskih ustanova te će uz plaće za mjesec svibanj nastavnicima biti uplaćena i naknada za smjenski rad utvrđena svakom pojedinom nagodbom", navodi se u priopćenju.

Za pristigle nagodbe Ministarstvo je osiguralo 27,3 milijuna kuna.

Sporazum o smjenskom radu ministar znanosti obrazovanja i športa Dragan Primorac danas je potpisao s predstavnicima Hrvatskog školskog sindikata Preporod, Sindikata hrvatskih učitelja, Sindikata odgoja i obrazovanja Hrvatske te Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara