Primorac učio od najboljih: Kad si u krizi, osnuj povjerenstvo!

Primorac učio od najboljih: Kad si u krizi, osnuj povjerenstvo!

"BLOKADE više nema", poručio je nezadovoljnim studentima u Splitu dekan Pravnog fakulteta Boris Buklijaš, koji je dočekao prosvjednike pred zaključanim vratima. Vrata svih splitskih fakulteta za prosvjednike su danas bila zaključana iako to nije omelo skupinu od nekoliko desetaka najupornijih studenata, koji su pokušali ishoditi nastavak blokade.

Prosvjednici udruženi u Nezavisnu studentsku inicijativu su se jutros okupili pred Kineziološkim fakultetom i krenuli marširati, ali ispred svih fakulteta dočekala su ih zatvorena vrata. Nastava je jutros normalno počela u skladu s napucima rektora Sveučilišta u Splitu Ivana Pavića. Prosvjednici su pokušali ući u prostorije Pravnog fakulteta, a zatim i Filozofskog fakulteta, te FESB-a, ali to im nije dopušteno.

Rektor Sveučilišta studentima je kazao kako je Primorčevo ministarstvo, prema njegovom mišljenju, prihvatilo studentske zahtjeve u dovoljnoj mjeri, te će im od iduće godine biti omogućeni studentski krediti. Kamate na te kredite trebale bi biti simbolične, a najbolji studenti neće ih niti morati otplaćivati nakon završenog studija.

Studentski zbor i Nezavisna studentska inicijativa danas su također održale tribinu o blokadi fakulteta, na kojoj je odlučeno kako se studenti moraju izjasniti jesu li za blokadu ili ne, što će biti odlučeno ubacivanjem glasačkih listića u kutiju koja je postavljena pred zgradu FESB-a. Glasanje će trajati do 20 sati, a rezultati će biti izneseni na plenumu koji će se održati ispred zgrade Pravnog fakulteta.

Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu ostali bez potpore profesora, a podržavaju ih Žižek i "Viva ludež"

Blokada se i dalje nastavlja na mjestu na kojem je sve počelo, Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Studenti su ranije danas poručili da ulaze u treći tjedan blokade koja neće prestati sve dok im Dragan Primorac ne ponudi jamstvo kako će odobriti besplatne školarine za sve studente koji upišu fakultet, ali provođenje blokade u narednim danima im neće biti lako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pisma potpore za pobunjene studente stižu sa svih strana. U Beogradu je primjerice osvanuo grafit - "Solidarnost sa kolegama u Hrvatskoj". Danas ih je podržao i jedan od najpoznatijih europskih modernih filozofa - Slavoj Žižek, a ugostili su i kompletnu Feralovu trojku "Viva ludež". Predavanje je najprije, uz bok profesoru Deanu Dudi, održao Viktor Ivančić, a onda su Boris Dežulović i Predrag Lucić otpjevali njima svojstven "mjuzikl" prigodnog naziva "Melodije novca i Primorca".

Međutim, studenti su izgubili potporu svojih profesora. Vijeće Filozofskog fakulteta raspravljalo je duže od pet sati, nakon čega je dekan Miljenko Jurković kazao kako studentske zahtjeve i dalje podupiru, ali blokadu smatraju kontraproduktivnom. Jurković kaže kako se nastavkom blokade na FF-u dovodi u pitanje završetak akademske godine, s obzirom da možda neće biti dovoljno vremena za nadoknadu nastave i održavanje ispitnih rokova.

Mala zemlja za velika povjerenstva

Primorčevo ministarstvo na blokadu i studentske prosvjede danas je reagiralo metodom koju smo trebali očekivati - osnivanjem povjerenstva. S obzirom da je već godinama u Hrvatskoj ustaljena praksa da svaka "kriza" dobije svoje povjerenstvo, onda su ga valjda zaslužili i pobunjeni studenti. Zadaća tog povjerenstva, koje će sačinjavati pripadnici akademske zajednice (nastavnici i studenti) bit će uspostavljanje novog sustava financiranja školovanja.

Naravno da besplatno školovanje za sve studente, koje prosvjednici traže, nije u planu. Umjesto toga, besplatno će studirati oni studenti koji ispune "kriterij uspješnosti". Kako će točno biti donesen taj kriterij nije sasvim jasno, ali iz Ministarstva poručuju da će najvažnije biti redovito ispunjavanje studentskih obaveza. Također, državni tajnik Radovan Fuchs je u pismu poslanom sveučilištima istaknuo kako će se razmotriti modeli stipendiranja i kreditiranja studenata.

Stipendije bi trebali dobivati najbolji studenti iz  kategorije "uspješnih", dok bi studentski krediti trebali omogućiti školovanje studentima slabije imovinske situacije. Nije još definirano kolike bi trebale biti kamate na studentske kredite, niti postoji li mogućnost da se studenti marljivim radom tijekom studiranja "izvuku" od otplaćivanja istih.

J.C./P.V.
Foto: Duje Klarić (Cropix)/slobodnifilozofski.bloger.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara