primošten: izborni sabor saveza udruga obitelji nestalih branitelja

Savez udruga obitelji nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja na današnjem je izbornom saboru u Primoštenu ponovno za predsjednika izabrao Josipa Jugeca.

Članovi Saveza upozorili su da nakon identifikacije njihovih sinova i muževa više od godinu dana čekaju rješenja o mirovini, te da za to vrijeme ne primaju nikakvu naknadu. Zbog toga traže da im naknada za mirovinu, koju dobivaju dok traje potraga, ostane dok im se ne izdaju rješenja o mirovini.

Istaknuli su i kako je nedopustivo to što njihove najmilije, nakon što su pronađeni i identificirani, u rješenjima koja dobivaju iz Mirovinskog fonda nazivaju umrlima, a ne poginulima, to jest ubijenima.

Zahtijevaju i da se riješe problemi s otkupom stanova koje su dobili stradalnici Domovinskog rata i da Vlada donese uredbu o prijenosu vlasništva nad tim stanovima iz MORH-a na Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Članovi Saveza upozorili su kako su zastali pregovori hrvatskih vlasti s Beogradom o nestalima, te od Vlade traže da pojača pritisak na srpsku stranu.

Još se traga za 1275 nestalih hrvatskih branitelja, i to najviše s vukovarskog područja. Dosad ih je ekshumirano 3398, a oko 80 posto je identificirano, rečeno je.

Kao gosti na izbornom saboru bili su nazočni pukovnik Ivan Grujić, predsjednik Vladina Ureda za zatočene i nestale, predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Crvenoga križa, Međunarodne komisije za nestale, te udruga stradalnika Domovinskog rata i koordinacije dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

(Hina) dfer ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara