Priopćenje sa zatvorene sjednice vlade rh

Na današnjoj zatvorenoj sjednici Vlade predstavljen je tijek provedbe obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Republike Hrvatske i Europskih zajednica i njihovih država članica, priopćeno je iz Vlade.

Također je predstavljen pregled izvršavanja mjera utvrđenih Planom provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za razdoblje lipanj ? prosinac 2003. godine, s izuzetkom zakonodavnih mjera.

Na sjednici su prihvaćene izmjene i dopune Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske te je Prijedlog zakona upućen Saboru na donošenje po hitnom postupku.

Vlada je uputila prijedlog Saboru da ne prihvati izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je predsjedniku Sabora uputio Klub zastupnika HSLS-s. Vlada također predlaže Hrvatskom saboru da ne prihvati dopune Zakona o nacionalnoj zakladi za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj koji je predsjedniku Sabora podnio Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu. Vlada je predložila Saboru da prihvati Izvješće o radu Nacionalnog vijeća za visoku naobrazbu u razdoblju od 24. travnja 2001. do 30. travnja 2003. godine.

Vlada će podnijeti amandmane na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona. Predloženim amandmanima pojašnjavaju se odredbe koje se odnose na ovrhu naplatom s bankovnog računa, a rezultat su dodatnih konzultacija s predstavnicima FINE. Također, bit će pojašnjene odredbe o sudskom i javnobilježničkom osiguranju prijenosom vlasništva na stvari.

Vlada je prihvatila Uredbu o uvođenju izvoznih carina na kukuruz. Tom Uredbom privremeno se uvode izvozne carine na merkantilni kukuruz namijenjen ishrani stoke, radi otklanjanja poremećaja na domaćem tržištu koji je prouzročen nepovoljnim klimatskim uvjetima, sušom. Vlada je također donijela Odluku o preferencijalnoj carinskoj kvoti pri uvozu određenih poljoprivrednih proizvoda. Odlukom je utvrđena preferencijalna carinska kvota od 40 tisuća tona, pri uvozu krumpira iz zemalja članica Svjetske trgovinske organizacije.

Na sjednici je donesena i Odluka o gradnji četvrte novogradnje RO-RO putničkog broda za Jadroliniju u brodogradilištu Brodotrogir u Trogiru. Ugovorena cijena za brod iznosi 5,7 milijuna EUR-a u kunskoj protuvrijednosti. U cijenu broda uključeno je 10 posto potpore Jadroliniji, a preostalih 90 posto ugovorene cijene broda osiguralo je i brodogradilište Brodotrogir s osnova komercijalnih kreditnih izvora sredstava, uz državno jamstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada je donijela Odluku o naknadi dijela sredstava pri uvozu osobnog automobila u visini plaćenog poreza na dodanu vrijednost za 2003. godinu. Korisnici naknade su osobe s invaliditetom sa 100 posto tjelesnog oštećenja kao i osobe s invaliditetom s najmanje 80 posto tjelesnog oštećenja funkcija organa za kretanje.

Vlada je donijela odluke o osnivanju i zadaćama Vijeća za strukovno obrazovanje te Vijeća za opće i umjetničko obrazovanje.

Vlada je donijela rješenje kojim se raspušta Općinsko vijeće Općine Kijevo te je posebnim rješenjem imenovala Ivanu Klarić-Kukuz Vldainom povjerenicom. Vlada je donijela rješenje kojim se raspušta i Općinsko vijeće Viškovci, a posebnim rješenjem imenovala je Miroslava Klepu povjerenikom Vlade u Općini Viškovci. Na sjednici je također doneseno rješenje o raspuštanju Općinskog vijeća Općine Tounj i o imenovanju Krunoslava Zrnca povjerenikom Vlade u Općini Tounj.

Vlada je uputila odgovor Ustavnom sudu Republike Hrvatske u kojem neutemeljenim smatra prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Uredbe o obvezama iz nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske za pravne i fizičke osobe o telekomunikacijama. Vlada je Ustavnom sudu podnijela Prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti Odluke o obustavi primjene prostornog plana bivše Općine Crikvenica za područje Grada Crikvenice. Ustavnom sudu upućen je i Prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti odredbe članka 70. stavka 9. i članka 91. stavka 2. Odluke o donošenju Generalnog urbanističkog plana Krapine.

Na sjednici je donesena Odluka o pokretanju postupka za potpisivanje Dodatnog protokola uz Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i dostojanstva ljudskog bića u pogledu primjene biologije i medicine u vezi s presađivanjem organa i tkiva ljudskog porijekla.

Vlada je pokrenula postupak za sklapanje ugovora između kineske i hrvatske Vlade o veterinarskoj suradnji. Pokrenut je također postupak o veterinarskoj suradnji između Vlada Hrvatske i Brazila.

Vlada je pokrenula postupak za sklapanje ugovora između hrvatske i iranske Vlade o suradnji u borbi protiv nezakonitog trgovanja opojnim drogama, psihotropskim supstancama i prekursorima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara