Priprema posjeta premijera Račana Sarajevu

PREMIJER Ivica Račan mogao bi u idućih mjesec i pol do dva posjetiti Sarajevo i tom prigodom zatražiti čvrsta jamstva za sklapanje ugovora o koridoru kroz Neum, doznaje se danas u Banskim dvorima.

Ugovor bi, doznaje se, trebao osigurati cestovni koridor kroz teritorij BiH i omogućiti da se prema Dubrovniku i krajnjem hrvatskom jugu putuje bez sadašnjih zaustavljanja.

Takav ugovor Hrvatskoj je posebno važan s obzirom na planove da započetu auto-cestu Zagreb-Split protegne do Dubrovnika, za što je u tijeku izrada idejnog projekta.

O koridoru kroz Neum, koncem prošlog tjedna u Zagrebu su razgovarali premijer Ivica Račan i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić.

Upućeni u te razgovore kažu da je Račan Sarajevu predložio dvomjesečni rok za pripremu ugovora. Stoga u Banskim dvorima procjenjuju da bi, suglasi li se Sarajevo s tim prijedlogom, ugovor mogao biti potpisan za Račanovog posjeta.

Hrvatska je, osim toga, spremna BiH ponuditi optimalni oblik suradnje da bi se čim prije završio koridor Vc koji bi, preko Osijeka i Sarajeva, spojio Budimpeštu i Jadran.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

O gradnji tog cestovnog koridora više bi se trebalo znati nakon Račanovog posjeta Budimpešti, planiranog za sredinu travnja.

Banski su dvori odlučni i da se s BiH čim prije riješi pitanje luke Ploče. Očekujemo brzo rješenje tog pitanja, stvar se može riješiti dogovorom, izjavio je visoki vladin dužnosnik, uvjeren da se ta tema s dnevnog reda može skinuti i bez međunarodne pomoći.

Kad je riječ o prelasku zajedničke državne granice, Hrvatska je zainteresirana da građani dviju država to čine uz osobnu iskaznicu. Stoga podržava nakanu BiH da, umjesto nekoliko vrsta, uvede novu, jedinstvenu osobnu iskaznicu sa središnjom kontrolom.

To bi, pojašnjavaju u Banskim dvorima, u perspektivi otvorilo mogućnost da bosanski građani u Hrvatsku s iskaznicom ulaze tijekom cijele godine i preko svih graničnih prijelaza, a ne samo preko ljeta i preko nekih prijelaza.

Zagreb i Sarajevo, doznaje se, pripremaju i ugovor koji bi trebao riješiti pitanje dvojnog državljanstva, s hrvatskog aspekta važnog i zbog izbornih pravila.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara