Prisege vojnika na Manjači i u Bileći: umjesto BiH spominjana Republika Srpska

Mladi vojnici Republike Srpske na dvije su prisege održane u subotu, na planini Manjači i u Bileći, ime države Bosne i Hercegovine koje se spominje u službenom tekstu zamijenili Republikom Srpskom, a intoniranje bosanskohercegovačke himne zaglušeno je zviždanjem i povicima nazočnih.

U vojarni "Mika Bosnić" koja se nalazi na planini Manjači, 560 obveznika četvoromjesečne obuke Vojske Republike Srpske uz prisezanje da će "braniti suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i političku neovisnost", umjesto "Bosne i Hercegovine", kako stoji u službenom tekstu, izvikivali su "Republike Srpske".

Nakon toga su potpisivali autentični tekst prisege, ali uglavnom nečitko, uz obrazloženje da je "važno ono što su izgovorili i što nose u srcu, a ne ono što je potpisano".

Prije čina davanja prisege intonirana je himna Bosne i Hercegovine koja je zaglušena zviždanjem i povicima nekoliko tisuća nazočnih, dok je himna "Bože pravde" dočekana burnim pljeskom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povodom tog incidenta, glasnogovornik ministarstva obrane RS Branko Trkulja je kazao da je učinjen prekršaj zamjenom riječi, ali da je "to volja mladih ljudi na koju se nije moglo utjecati, i reakcija na pritiske za formiranje jedinstvene vojske BiH".

Po istom scenariju odvijao se čin davanja prisege u vojarni Vojske Republike Srpske u Bileći.

(Hina) xspod ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara