Prisegnuo hrvatski predsjednik Stjepan Mesić

POLAGANJEM svečane predsjedničke prisege, Stjepan Mesić danas je započeo svoj drugi petogodišnji mandat na dužnosti predsjednika Republike Hrvatske, a u inauguracijskom je govoru istaknuo da je demokratska Hrvatska, država ravnopravnih građana, bila i ostala njegov prvi i najviši cilj.

>>Inaguracijski govor predsjednika Stjepana Mesića

Prisegu je položio pred predstavnicima zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti, predsjednicima desetak stranih država i visokim stranim državnim te izaslanstvima međunarodnim organizacija i institucija, predstavnicima vjerskih zajednica i drugima, te okupljenim građanima.

Odmah po polaganju prisege Mesiću su čestitali suci Ustavnog suda, supruga Milka, a potom i najviši hrvatski državni dužnosnici, te brojni gosti i uzvanici.

Inače, cijeli Markov trg danas je disao predsjednički, svečano i tradicionalno, s izvješenim hrvatskih zastavama na obližnjim zgradama Hrvatskog sabora i Vlade.

Svečanost je počela hrvatskom himnom u izvedbi zbora HNK, a u čast prisege postavljena je svečana pozornica s koje se Mesić obratio okupljenima. Mesić se na pozornicu popeo hodajući crvenim sagom, uz kojega je bio svečani postroj Počasno-zaštitne bojne HV-a.

"Izbori za predsjednika održani su 2. i 16. siječnja 2005. godine, a na temelju provedenih izbora Državno izborno povjerenstvo utvrdilo je konačne službene rezultate izbora 31. siječnja 2005. godine koji su objavljeni u Narodnim novinama, službenom glasilu Republike Hrvatske. Na temelju rezultata sa svih biračkih mjesta Državno izborno povjerenstvo utvrdilo je i objavilo da je za predsjednika Republike Hrvatske izabran gospodin Stjepan Mesić. Gospodine Mesić, molim vas da položite svečanu prisegu u kojoj se obvezujete na vjernost Ustavu"  - pozvao je Klarić Mesića da svečano prisegne.

"Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika obavljati savjesno na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana. Držat ću se Ustava i Zakona, brinuti se za poštivanje ustavnog poretka, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvo hrvatske države. Tako mi Bog pomogao" - rekao je, između ostalog, Stjepan Mesić u svečanoj prisezi.

U inauguracijskom govoru, predsjednik Mesić hrvatskim je građanima poručio da će mu prvi i najviši cilj i dalje biti demokratska Hrvatska, država ravnopravnih građana, dok je svijetu poručio kako će nastaviti raditi na tome da Hrvatska bude otvorena država, usmjerena na ulazak u euro-atlantske integracije.

"Hrvatska u kojoj će se dobro živjeti, u kojoj će se živjeti od rada i rezultata rada, u kojoj će se vrednovati znanje i kvalificiranost, a ne lukavstvo i prijevara, o takvoj Hrvatskoj sanjam", istaknuo je Mesić, poručivši građanima da taj san može ostvariti zajedno s njima.

"Ne želim vladati nego služiti svima vama i našoj Domovini", rekao je hrvatski predsjednik.

"Nemojmo dozvoliti prošlosti da nam onemogućava put u budućnost. Ali ne prešućujmo prošlost. I, što je možda još važnije - nemojmo prošlost krivotvoriti, ni ovu jučerašnju, ni onu nedavnu. Svaka borba protiv istine unaprijed je osuđena na neuspjeh. A svatko, tko se ne želi suočiti s istinom o sebi i o vlastitoj prošlosti - taj je kukavica. Smognimo hrabrost da istini pogledamo u oči, i to najprije istini o sebi samima, a tek potom o drugima", istaknuo je predsjednik Mesić.

Građanima je obećao da će uvijek i svuda govoriti o svemu što ih zanima, tišti i smeta, ali i o svemu što odobravaju.

"Bit ću u punom i pravom smislu riječi predstavnik građana, bit ću, kao što sam bio i do sada, predsjednik-građanin", poručio je predsjednik Mesić.

Susjednim državama obećao je da će ustrajati na suradnji u regiji, dobrim i normalnim odnosima, te s njima dijeliti iskustva u približavanju Hrvatske Europskoj uniji.

Obećao je i da će nastaviti djelovati na tome da se Hrvatska otvara svijetu, te da u međunarodnoj zajednici bude prihvaćena kao pouzdan partner i saveznik.

"Vi, građani, ste izvor moje snage, a ja sam vaš oslonac u vlast, zajedno možemo postići mnogo" - završio je svoj prvi predsjednički govor u drugom mandatu Stjepan Mesić.

Nakon inauguracije svečanost je nastavljena u gradskoj palači Dverce gdje će predsjednik Mesić primiti čestitke hrvatske zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, svojih kolega predsjednika drugih država, prestavnika inozemnih izaslanstava i organizacija s kojima će imati i bilateralne sastanke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara