Prisegnuo novi predsjednik Vrhovnog suda

NOVOIZABRANI predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin danas je svečano prisegnuo pred predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem.

Uz predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa i ministricu pravosuđa Vesnu Škare Ožbolt svečanosti u Uredu predsjednika prisustvovali su najviši dužnosnici pravosudne Vlasti - predsjednik Ustavnog suda Petar Klarić, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i pučki pravobranitelj Jurica Malčić.

Nakon što je pročitao kraći tekst prisege, Hrvatin je u obraćanju dužnosnicima istaknuo kako će se zalagati za zaštitu prava, dostojanstva i časti svih hrvatskih građana, ali i jačanje samostalnog i neovisnog sudstva te usavršavanje sudaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posebnu pažnju pritom je potrebno staviti na skraćivanje sudskih postupaka uz istovremeno podizanje kvalitete sudovanja, u čemu odgovornost moraju snositi i ostali stupovi državne vlasti, kazao je. Ocijenio je i da potrebne reforme ne znače da je u sudstvu sve loše te da oni koji tako tvrde za to moraju snositi odgovornost.

Čestitajući novom čelniku najvišeg suda u državi predsjednik Republike naglasio je da je najveći dio problema hrvatskog društva posljedica činjenice da pravna država nije djelovala onako kako je trebala.

Mesić je podsjetio i na važnost Vrhovnog suda u uspostavi vladavine prava, posebno u vrijeme kada se Hrvatska nalazi u procesu demokratizacije i primjene europskih standarda.

"U tom skopu pred Vama je posao prilagodbe naše sudske prakse najsuvremenijim saznanjima pravne znanosti i sudske prakse zemalja Europske unije", kazao je Mesić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara