Prisjećanje na žrtve londonskih napada u sjeni najava o novim terorističkim udarima

Prisjećanje na žrtve londonskih napada u sjeni najava o novim terorističkim udarima

GRAĐANI Londona u petak će polaganjem cvijeća i uz minutu šutnje odati počast za 52 poginule i stotine ranjenih osobe stradalih u četirima eksplozijama bombi kojima su islamski teroristi prije godinu dana napali tri stanice podzemne željeznice i jedan autobus javnog gradskog prometa.

U 8.50 sati, kada su prije točno godinu dana simultano odjeknule eksplozije u tri različite stanice podzemne željeznice, biti će položeno cvijeće na čuvenoj King Cross stanici nedaleko samog mjesta jedne od eksplozija. Cvijeće će položiti i ministrica kulture Tessa Jowell te londonski gradonačelnik Ken Livingstone.

Točno u podne diljem zemlje, uključujući Wimbledon, održat će se dvije minute šutnje za sve stradale u napadima. Javna komemoracija održat će kasnije tijekom dana u Regents Parku gdje će biti pročitana imena poginulih Londončana.

Obilježavanje godišnjice stradanja dolazi u vrijeme kada policija u Londonu upozorava na nove dolazeće napade terorista. Visoki dužnosnik londonske Metropolitan policije Sir Ian Blair rekao je ranije u intervjuu za BBC News kako je uvjeren da će na London biti izvršeni novi teroristički napadi.

"Mislim da će biti još napada, ustvari siguran sam da će ih biti, ali nastojat ćemo ih spriječiti kao što smo to učinili već tri puta." - kazao je Blair BBC-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanska vlada odlučila je da neće izaći u susret zahtjevima članovima obitelji poginulih Londončana koji su molili da se održi javna komemoracija za njihove najbliže, jer bi organiziranje javnog okupljanja uzrokovalo "enormnu diverziju sigurnosnih sposobnosti koje je potrebnije usmjeriti prema prevenciji sličnih događaja."

Na taj način se želi kvalitetnije utrošiti novac koji bi bio potrošen na organizaciju javne komemoracije, a kojim bi se mogla nabaviti bolja operativna oprema za nadzor i prevenciju terorističkih djelovanja.

Osim polaganja vijenaca i drugih komemorativnih događaja, stručne službe predviđaju da bi godišnjica napada mogla uzrokovati povećanu potrebu za psihološkom pomoći među Londončanima.

Sukladno tome građanima će do ponedjeljka 10. srpnja na raspolaganju biti cjelodnevna dežurna telefonska linija pozivom na koju će moći zatražiti razgovor ili neku drugu vrstu pomoći vezanu direktno uz posljedice prošlogodišnjih napada.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara