Prislonili pištolj na glavu hrvatskog kapetana, pa zatražili milijun dolara

NAKON što je indonezijska vojska u utorak zarobila hrvatski brod "Mirna", Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija oštro je reagiralo zbog takvog nelegitimnog i neprijateljskog ponašanja. Oružane jedinice indonezijske mornarice su tijekom upada na hrvatski brod prislonile pištolj na glavu kapetana broda.

Brod Mirna, koji je u vlasništvu hrvatske brodske kompanije "Lošinjska plovidba", bio je angažiran prema ugovoru o charteru s malezijskom i subcharteru s indonezijskom kompanijom za prijevoz tereta drvenih trupaca iz indonezijske luke na otoku Papua.

Kada je "Mirna" 2004. godine isplovila iz te luke, indonezijska mornarica zadržala ga je zbog protupropisnih dokumenata. Nakon dužeg vremena, točnije početkom 2005. godine počeo je sudski postupak kojim se kapetana broda teretio za nepropisnu plovidbu. U travnju ove donesena je presuda, prema kojoj je kapetan "Mirne" platio 2.200 američkih dolara kazne.

Indonezijska mornarica obvezala se otpratiti brod do međunarodnih voda, no tada su se u priču uključile indonezijske vlasti, koje nisu dozvolile slobodnom brodu da napusti zemlju.

Hrvatsko veleposlanstvo u Jakarti na osnovi pravomoćne odluke o oslobađanju "Mirne" odmah je zatražilo da se omogući isplovljavanje. Predstavnici indonezijskih državnih institucija uključeni u slučaj u subotu su donijeli zaključke te ih prenijeli hrvatskom veleposlanstvu u nedjelju. Naše je veleposlanstvo, pak, prenijelo odgovor "Lošinjske plovidbe", koja je prihvatila zahtjev indonezijskih vlasti koje su kao osiguravajući polog tijekom daljnjeg sudskog procesa tražile milijun dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga "Mirna" je trebala isploviti iz indonezijskih voda.

U ponedjeljak poslijepodne indonezijski ratni brod sa uperenim cijevima oružja kružio je oko hrvatskog broda, da bi u utorak oko 200 pripadnika oružanih jedinica indonezijske mornarice skupa s predstavnicima javnog tužilaštva i kapetanom luke Surabaya na silu zauzelo brod. Prislonivši pištolj na glavu kapetana broda, tražili su od njega potpisivanje dokumenata na indonezijskom jeziku, što je on u odsutnosti odvjetnika i službenog prevoditelja odbio učiniti.

Nakon toga su pripadnici oružanih jedinica napustili brod, na kojem se još uvijek nalazi 12 vojnika koji drže Mirnu pod kontrolom.

Reakcija indonezijske mornarice bila je potpuno jasan neprijateljski i protuzakonit čin, posebice jer vlasti te države, koje se inače zalažu za uspostavu punog pravnog poretka i vladavinu prava, nisu nikoga obavijestile o svojim namjerama.

MVPEI kao i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Indoneziji u stalnom je kontaktu s posadom broda, te će i dalje izvještavati o razvoju događaja.l

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara