Pristup internetu je osnovno ljudsko pravo

Pristup internetu je osnovno ljudsko pravo

Tekst: I.Kri.
Foto: Ilustracija

GOTOVO 80 posto ispitanika iz cijelog svijeta smatra kako je pristup internetu osnovno ljudsko pravo.

Ovom ispitivanju, koje je preko interneta proveo BBC, pristupilo je više od 27 tisuća punoljetnih osoba iz 26 zemalja. Finska i Estonija su već zakonski odredile da je pristup internetu ljudsko pravo njihovih građana. I međunarodne organizacije, kao što je UN, pokušavaju progurati inicijative za masovan pristup internetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Internet kao ceste ili voda

"Pravo na komunikaciju ne može se ignorirati", kazao je glavni tajnik Međunarodne telekomunikacijske zajednice dr. Hamadoun Toure te dodao kako je internet potencijalno najmoćniji izvor obrazovanja stanovništva ikad stvoren. Smatra kako bi države internet trebale smatrati osnovnom infrastrukturom, kao što su i ceste, otpad ili voda. "Ušli smo u društvo znanja i svatko mora imati način za sudjelovanje u njemu", zaključio je Toure.

U istraživanju koje je provela agencija GlobeScan za BBC, čak 50 posto ispitanika je odgovorilo kako se izuzetno slaže s tim da pristup internetu postane ljudsko pravo, dok se još 30 posto s time samo slaže. Istraživanje je pokazalo i da se korisnici iz Južne Koreje i Nigerije snažno protive vladinu uplitanju u reguliranje interneta, dok se većina onih iz Kine i europskih zemalja s time slažu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara