Pritisak Državnog odvjetništva na sud u slučaju Ademija i Norca?

DRŽAVNO odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) objavilo je optužnice protiv generala Rahima Ademija i Mirka Norca, prije nego što su one uopće uručene optuženima. Mediji "zadivljeni"  susretljivošću DORH-a pitaju se isto što i ostatak javnosti - je li to samo nespretan potez ili izravni pritisak na sud.

Naime, Marin Mrčela, sudac koji bi trebao voditi proces još se nije vratio sa godišnjeg odmora, pa tako nisu još ni dostavljene optužnice braniteljima generala. Oni tako o promjenama u odnosu na hašku optužnicu doznaju iz medija.

Začuđeni branitelji optuženih generala različito gledaju na takav potez Državnog odvjetništva. Dok Ademijev branitelj Čedo Prodanović takvo ponašanje naziva nespretnim, Norčev branitelj Željko Olujić to smatra izravnim pritiskom na sud. "Ovo paradiranje Državnog odvjetništva... ja sa potpunom odgovornošću tvrdim da je to pritisak na sud i to je nedopustivo i pravno zabranjeno", izjavio je Olujić za HRT.

Državno odvjetništvo odbacuje takve tvrdnje i navodi svoj razlog za takav istup u javnosti. DORH tvrdi da je to bilo potrebno kako bi se javnosti objasnilo da je hrvatska optužnica blaža od one Haškog suda.

"U pravnom je smislu hrvatska optužnica daleko blaža i to je trebalo hrvatskoj javnosti reći", izjavio je zamjenik glavnoga državnog odvjetnika Antun Kvakan pa nastavlja: "U haškoj optužnici se generalima stavlja na teret da su naredili zločin, a u hrvatskoj optužnici je glavna teza da oni nisu spriječili zločin". Objasnio je da je činjenično stanje u obje optužnice isto, no da su kvalifikacije zločina drugačije.

"To je cinizam najgore vrste jer oni optužuju mog klijenta Norca za najteža kaznena djela i traže da ga strpaju u zatvor", zaključuje Olujić.

E.A.J.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara