PRIVREMENA PREDSJEDNICA GRUZIJE: MIRNI GLAS OPORBE

Kultivirana i elegantna, bivša predsjednica gruzijskog parlementa Nino Burdžanadze, koju je oporba u subotu navečer proglasila "obnašateljicom dužnosti predsjednice", bivša je suradnica predsjednika Eduarda Ševardnadzea od kojega se postupno udaljila.

Politička elita nije za nju nepoznati teren: otac joj je bio bogat i utjecajan još u doba bivšeg Sovjetskog Saveza a navodno je i jedan od ljudi koji su financirali posljednju predsjedničku kampanju Eduarda Ševardnadzea.

Udata je za zamjenika državnog odvjetnika koji je nedavno podnio ostavku u znak prosvjeda protiv aktualne vlade.

Nino Burdžanadze, danas 39-godišnjakinja, startala je u politici pod zaštitom Eduarda Ševardzandeza, baš kao i njezin oporbeni saveznik, karizmatični radikalni vođa Mihail Sakašvili, ulaskom u parlament 1995. Ondje se ubrzo potvrdila unutar provladine stranke Građanskog saveza i postala predsjednicom parlamentarnog odbora za vanjsku politiku.

Predsjednica parlamenta je postala u studenome 2001., no ubrzo se postupno udaljavala od predsjednika. Međutim, neki su oporbeni političari ostali sumnjičavi prema njezinoj preobrazbi, držeći da je još uvijek vjerna Ševardnadzeu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije šest mjeseci, naprasno je prekinula sjednicu vlade kada je predsjednik kritizirao parlament zbog kašnjenja u prihvaćanju jednog zakona i taj je incident bio konačni raskid s njezinim mentorom.

Uoči parlamentarnih izbora osnovala je vlastitu stranku Burdžanadze-demokrati, zajedno s njezinim prethodnikom na dužnosti predsjednika parlamenta.

Unutar oporbe smatraju je glasom umjerene struje, poglavito u odnosu na radikalnog Sakašvilija. Upravo je ona bila ta koja je u subotu pozvala na mir kada je oporba zauzela parlament.

Majka je dvoje djece. Početkom 90-tih studirala je u Moskvi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara