Probiotička bakterija u borbi protiv karijesa i neugodnih tjelesnih mirisa

BASF Future Business u suradnji s OrganoBalance razvija inovativni pristup osobnoj higijeni te higijeni usne šupljine temeljenoj na bakterijama mliječne kiseline.

Bakterija Streptococcus mutans, odgovorna za pojavu karijesa, uporno "kolonizira" zubnu površinu gdje šećer pretvara u agresivne kiseline koje uništavaju caklinu. Kako bi se opasnost od karijesa umanjila, važno je znatno smanjenje koncentracije opasnih bakterija u usnoj šupljini. 

"U bakteriji Lactobacillus anti-caries pronašli smo antagonista koji se učinkovito povezuje s bakterijama karijesa i sprječava njihovo prianjanje na površinu zuba,” naglasio je  Dr. Andreas Reindl, voditelj projekta u BASF Future Business. Neprijateljske kulture utječu na skupljanje bakterija koje uzrokuju nastajanje karijesa u veće skupove koje tada nisu u mogućnosti uzrokovati štetu te se isplahnjuju iz usne šupljine.

"Učinkovitost je dokazana, a prvi proizvodi za higijenu usne šupljine koji sadrže probiotičke lactobacile očekuju se 2007. godine", objašnjava Reindl.

Područja na kojima primjena probiotskih bakterija obećava uključuju kariogene mikroorganizme, sprječavanje neugodnih tjelesnih mirisa te regeneraciju zaštitne mikrobne flore kože.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša koža obično je naseljena različitim oblicima mikroorganizama. U savršenoj situaciji, nad štetnim bakterijama prevladavaju oni mikroorganizmi s pogodnim zdravstvenim učincima poznati kao i komensalni mikroorganizmi. Ukoliko je sustav neuravnotežen, izgled, zdravlje i dobrobit kože su ugroženi.

Ovakve pojave mogu se pojaviti nakon pranja i tuširanja. U ovim slučajevima Lactobacillus stimulans može pripomoći brzoj regeneraciji zaštitne mikrobne flore kože. Budući da je brzo ozdravljenje iritacija kože od velike kozmetičke važnosti, ovi mikroorganizmi zanimljivi su kandidati za primjenu pri izradi losiona, krema te medicinskih masti i flastera. 

Treća primjena laktobacila odnosi se na prevenciju neugodnih tjelesnih mirisa. Određene, nepoželjne bakterije odgovorne su za nastanak neugodnih mirisa, na primjer na nogama ili ispod pazuha.

Lactobacillus pes-odoris koji sprječava nastanak bakterija koje uzrokuju neugodne mirise na nogama i Lactobacillus ala-odoris koji sprječava nastanak mirisa ispod pazuha osiguravaju pomoć za ovakve situacije. Obje kulture laktobacila mogu poboljšati učinkovitost dezodoransa, sprejeva za noge i losiona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara