Problemi prilikom zapošljavanja u Hrvatskoj: Korupcija, nepotizam, seksizam

Problemi prilikom zapošljavanja u Hrvatskoj: Korupcija, nepotizam, seksizam

Tekst: I.Ka.
Foto: MindTake

AUSTRIJSKA online agencije za istraživanje tržišta MindTake u drugoj polovici listopada provela istraživanje na reprezentativnom uzorku hrvatske internet populacije od 700 ljudi u kojem 95 posto ispitanika misli da je prilikom traženja posla u Hrvatskoj potrebno imati vezu, bilo po političkoj bilo po rodbinskoj osnovi, a polovina smatra da su veze značajno važnije od znanja i iskustva. Diskriminacija prema spolu i dobi među poslodavcima široko je prepoznata, a dio navodi i da postoji diskriminacija prema samohranim majkama, veteranima i manjinama.

Hrvati smatraju da su, u usporedbi s razvijenim zemljama Zapadne Europe, nepotizam, mito i korupcija ogroman problem tržišta rada u Hrvatskoj, više od polovine spremno je u potrazi za dobrim poslom napustiti Hrvatsku, ukazuju rezultati novog istraživanja MindTake.

Istraživanje na 700 ljudi, provedeno u drugoj polovici listopada na reprezentativnom uzorku hrvatske internet populacije, potvrđuje da je plaća najvažniji kriterij pri traženju novog posla za čak 42 posto ispitanika. Samostalnost u radu navodi sljedećih 19 posto, a tek nakon toga je važan posao koji odgovara obrazovanju ili ima fleksibilno radno vrijeme.

Odgovarajući na pitanje: što je bitnije - znanje ili veze da bi se došlo do željenog posla u Hrvatskoj, 50 posto ispitanika navelo je da su u Hrvatskoj veze mnogo važnije nego znanje i vještine, a dodatnih 45 posto smatra da  je uz znanje, koje jest bitno, ipak potrebna i veza. Tek 5 posto svih ispitanih smatra da je u Hrvatskoj prilikom traženja posla znanje mnogo važnije od veza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo dvije trećine ispitanika vjeruje da je prilikom traženja posla u zapadnoeuropskim zemljama znanje mnogo važnije od veza, a tek jedna četvrtina smatra da su i veze također bitne.
"Istraživanje je potvrdilo koliko je alarmantno visoko nepovjerenje i razočarenje prema poslodavcima u Hrvatskoj, i u javnom i u privatnom sektoru, odnosno u tržište rada općenito" ističe Svjetlana Veseli, Direktorica istraživanja u MindTake-u, austrijskoj agenciji koja je prisutna u Hrvatskoj od početka 2009. i trenutno gradi jedan od najvećih online panela za istraživanje tržišta.

Svjesni svih zamki na koje se može naići u potrazi za dobrim poslom, većina kandidata razmišlja da treba razvijati veze i raditi na poznanstvima koja će im kasnije biti od pomoći; gotovo 9 od 10 ispitanika spremno je odraditi volonterski pripravnički staž u cilju boljih šansi zaposlenja u budućnosti u nekoj kompaniji ili jednostavno zato da se stekne veće iskustvo.

A ukoliko ni to ne pomogne, velika većina (84 posto) spremni su postati moderni ‘gastarbajteri’, i u potrazi za boljim poslom i boljom budućnošću, preseliti i ostaviti sve za sobom. Na pitanje bi li se preselili i ostavili obitelj i prijatelje, svaki treći ispitanik spreman je preseliti se negdje drugdje unutar Hrvatske, a više od pola svih ispitanika spremni su, zbog dobre poslovne prilike, i napustiti Hrvatsku.

“Ukoliko se sadašnje stanje ne počne rješavati i trend ne promijeni, odljev mozgova je neizbježan, najtalentiraniji i najsposobniji Hrvati će otići iz zemlje i izgraditi uspješne karijere u Beču, Londonu ili New Yorku, a Hrvatska će i dalje i u privatnom i u javnom sektoru, kaskati za razvijenim zemljama, shrvana teretom neznanja, neefikasnosti i nepoduzetnosti", smatra Klaus Oberecker, CEO MindTake-a u Hrvatskoj.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara