Problemi sa svemirskim brodom Endeavour

Problemi sa svemirskim brodom Endeavour

INŽENJERI zaduženi za pripremu svemirskog broda Endeavour za lansiranje sljedeći utorak bore se sa propuštanjem u kabinama posade koju je jako teško izolirati.

U subotu su inženjeri izvršili standardni test na propuštanje zračne komore u kabinama posade i ustanovili pad pritiska od 421.84 kilograma po kvadratnom metru u jednom satu. Dozvoljeni pad je 154.68 psi u četiri sata. Nakon otvaranja vrata kabina i provjeravanja pozicije ventila izvršene su dodatne provjere, ali sa sličnim rezultatima, javlja CBS.

Pokušaji popravka nastavljeni su tijekom vikenda i u ponedjeljak su inženjeri vjerovali da su uspješno izolirali problem kada su primijetili  da nije dobro pritegnut dio ground equipment. To ipak nije bio razlog problema, tako da inženjeri sada smatraju da je riječ o pravom propuštanju (leak). Isti je test shuttle prošao 15. svibnja prije nego je prevezen na lansirnu rampu, tako da nije jasno što je moglo uzrokovati problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inženjeri trenutno sumnjaju  da bi problem mogao biti s ventilima za smanjenje pritiska koji se nalaze iza stražnjeg zida zahoda u shuttle-u. To još nije potvrđeno, tako da se ne zna niti koliko će trebati vremena da se problem sanira i kako će to utjecati na lansiranje zakazano za utorak u 19:02.

Moguća je odgoda u slučaju da Mars lander Phoenix ne bude lansiran niti u subotu, nakon što je zbog mogućeg lošeg vremena lansiranje već pomaknuto za jedan dan. Phoenix bi najkasnije mogao poletiti u nedjelju ujutro, a da ne utječe na lansiranje Endeavour-a u utorak.

Misija vrijedna 414 milijuna američkih dolara ima 22 dana za lansiranje, i ako ne započne u tom periodu ponovnu će priliku imati tek za dvije godine. NASA je potvrdila da bi Phoenix mogao dobiti dodatne termine za lansiranje, ukoliko će to biti potrebno.

M.S.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara