Proces Berlusconiju: Bivši ministar obrane nije došao svjedočiti

BIVŠI talijanski ministar obrane Cesare Previti nije u petak došao svjedočiti na sudski proces u Milanu koji se zbog navodne korupcije vodi protiv talijanskog premijera Silvija Berlusconija, a sudsko vijeće će 21. svibnja odlučiti hoće li će i kada saslušati bivšeg ministra u prvoj Berlusconijevoj vladi.

Tužiteljica Ilda Boccassini ocijenila je kao "groteskan" razlog zbog kojeg je Berlusconijev prijatelj, zastupnik i odvjetnik Previti zatražio odgodu današnjeg svjedočenja u procesu SME. Previti je svoje odsustvo opravdao kao legitimno zbog sudjelovanja u radu parlamentarnog Odbora za obranu.

Boccassini je kazala kako to opravdavanje tumači kao želju Previtija, koji je u istom procesu SME osuđen na pet godina zatvora, da ne svjedoči. Suci prve sekcije krivičnog suda u Milanu odlučit će 21. svibnja o zahtjevu Previtija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optuženik Berlusconi, čiji su odvjetnici već najavili kako njihov štićenik najvjerojatnije neće dolaziti na proces, bio je u petak prisutan i na proslavi dana talijanske policije na Trgu Popolo u Rimu.

Glede procesa SME, Berlusconiju se do sada nije sudilo jer je prošle godine donesen zakon po kojem pet najviših državnih dužnosnika ne može biti suđeno dok su na funkciji. Pošto je početkom ove godine Ustavni sud taj zakon proglasio neustavnim, proces protiv Berlusconija je nastavljen.

Nakon što je 30. travnja bio saslušan sudac Roberto Squillante, koji je osuđen na osam godina zatvora jer je 1991. primio mito od 434 tiuće dolara, sada je trebao biti saslušan i Previti. Tvrtka Fininvest u vlasništvu Berlusconija podmitila je rimskoga suca, pa milansko tužiteljstvo pretpostavlja da je s time trebao biti upoznat i njezin vlasnik.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara