Pročitajte cijelo pismo europarlamentarca Helmera Kosorici: Korumpiranoj Vladi oduzet ćemo EU fondove!

Foto: rogerhelmer.com

ROGER HELMER, europarlamentarac koji je u više navrata kritizirao Hrvatsku i isticao da nismo spremni za članstvo u Europskoj uniji, poslao je danas u poslijepodnevnim satima otvoreno pismo Jadranki Kosor u kojemu hrvatsku premijerku poziva da se napokon obračuna s korupcijom i ističe potrebu uvođenja vladavine prava u Hrvatskoj. HDZ-ovu političku elitu Helmer naziva korupcionaškom i prijeti oduzimanjem EU fondova. Helmerovo otvoreno pismo Kosorici prenosimo u cijelosti.

Poštovana gospođo premijerko,

Tijekom svojih godina u Europskom parlamentu pomno sam promatrao događanja u Hrvatskoj. S obzirom na trenutno stanje hrvatskih pregovora s Europskom unijom, moram istaknuti da Hrvatska nije ispunila kriterije potrebne za zatvaranje Poglavlja 23 - pravosuđe i temeljna ljudska prava. Nažalost, hrvatsko političko vodstvo izruguje se vladavinom prava i potkopava odredbe ovog poglavlja. Pod ovim okolnostima, porezni obveznici članica EU i zainteresirane strane u Hrvatskoj bi bile oštećene zatvaranjem Poglavlja 23 i ubrzanim zaključivanjem pregovora u lipnju 2011.

Moj ured zaprimio je dopise zabrinutih građana i poduzetnika iz Hrvatske i regije, uključujući europske kompanije, o raširenoj zlouporabi prava privatnog vlasništva u Hrvatskoj i odsutnosti vladavine prava. Sudeći prema brojnim pismima i upitima koje sam primio, ta se pitanja moraju razriješiti prije zatvaranja Poglavlja 23.

Nezavisno, nepristrano, pošteno i sposobno pravosuđe je kamen temeljac za zaštitu prava pojedinaca, zaštitu privatnog vlasništva i provođenja vladavine prava. Nezavisno pravosuđe i vladavina prava su preduvjeti demokracije i tržišne ekonomije koja dobro funkcionira. Naši ciljevi jasno su definirani u Poglavlju 23, koje kaže: "Zemlje članice moraju se efektivno boriti protiv korupcije koja predstavlja najveću prijetnju stabilnosti demokratskih institucija i vladavine prava".

Politički organizirana većina u hrvatskom parlamentu dva je desetljeća koristila pravne mehanizme za netransparentno imenovanje sudaca. Najnoviji slučaj datira iz siječnja ove godine, kada je na takav način imenovano 57 sudaca. Kontinuirana korupcija na najvišoj razini posljedica je upravo tog utjecaja kojeg politička većina ima na pravosuđe. Mjerodavni zakoni se ne provode ukoliko ne favoriziraju "dobro povezane osobe", sudske odluke se ne izvršavaju, a korupcionaški zakoni ostaju na snazi, neosporavani.

Također, postoji ogromna zabrinutost zbog toga što Hrvatska ne poštuje međunarodne sporazume koje je potpisala i što pokazuje apsolutno nepoštivanje prava na privatno vlasništvo koja se tiču svih bivših jugoslavenskih republika.

Vjerujemo da zaostalih neriješenih pravnih predmeta ima daleko više od milijun, koliko ih je prijavljeno (u zemlji s 4,5 milijuna ljudi). Veliki broj predmeta ostaje neriješen desetljećima, što ugrožava osnovno ljudsko pravo na suđenje u razumnom roku. Nesigurnost građana i potencijalnih investitora je jasno vidljiva.

Istraživanje koje je 2010. objavila EU Direkcija za unutarnje politike - Prava građana i ustavni poslovi pod naslovom "Problemi s privatnim vlasništvom nakon promjene političkog režima u bivšim socijalističkim i komunističkim državama" ističe da hrvatski zakonodavni okvir procesuiranja potraživanja imovine u postupku povrata i naknade za imovinu oduzetu tokom komunističkog režima “inherentno postavlja ured državne administracije svake pojedine županije u stvarnu poziciju sukoba interesa.” Nadalje, u izvještaju se navodi da je "zakonodavac želio osigurati zaštitu javnog ili državnog interesa kada se donose odluke o potraživanjima” što "potencijalno krši prava građana i ostalih legitimnih potražitelja".

Na osnovu dopisa koje sam zaprimio, moram istaknuti da Hrvatska mora eliminirati mogućnost stvarnog ili percipiranog sukoba interesa, koji je u suprotnosti s vladavinom prava.

Postoji specifični problem koji upućuje na ogromne razlike između stanarskih prava i zanemarive kompenzacije izvornim vlasnicima zaplijenjenih stanova. Ovo pitanje dodatno kompliciraju pravna i administrativna tijela koja zloupotrebljavaju obje strane. Izvješće također navodi specifične preporuke koje zahtijevaju sljedeće:
A) "...detaljnu istragu onih pojedinaca koji su stekli vlasništvo bez važećih stanarskih prava ili prava na povrat i naknadu".
B) "... političku volju da se regulira i sankcionira korupcija unutar Hrvatske".

Ukoliko ne griješim, izvješća lokalnih nezavisnih medija tvrde da upravo Vi, gospođo Kosor, živite u jednom od takvih stanova iz kojeg su izbačeni izvorni vlasnici srpske nacionalnosti. Možete li mi ljubazno dokazati da to nije točno?

Ne samo da je Hrvatska propustila provesti namjeru svojih zakona da u potpunosti izvrši pravilni povrat i naknadu imovine oduzete  tokom komunizma, već se pojavljuju i novi modeli krađe vlasništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jedna od najpodmuklijih takvih krađa dogodila se u Zadru 2003. godine, a tek je nedavno isplivala u javnost. Radi se o tipičnom primjeru očite zlouporabe položaja i ovlasti, koji dovodi na površinu i druge slične slučajeve koji se odugovlače u sudskom sistemu već više od 20 godina. Ovo je stvarni školski primjer nepostojanja vladavine prava, nepoštivanja vlasničkih prava, političke korupcije na najvišoj razini države i sudstva podložnog političkom utjecaju.

Božidar Kalmeta, aktualni ministar prometa u Vašem kabinetu i tadašnji gradonačelnik Zadra uz pomoć dvoje svojih povjerenika - Ane Lovrin koja je 2004. postala ministrica pravosuđa i Zdravka Livakovića koji je kasnije postao državni tajnik - razvlastio je 15.000 metara kvadratnih zemlje od 58 izvornih vlasnika.

Želio bih vam osvježiti pamćenje vezano za ovaj šokantni proces razvlašćivanja koji se dogodilo kako slijedi:
1) Grad Zadar proglasio je da se pravim vlasnicima ne može ući u trag (nepoznate adrese), iako su bili živi i zdravi i živjeli na zadarskom području
2) Lokalni sud imenovao je odvjetnika od povjerenja da predstavlja "nepoznate vlasnike"
3) Tijekom saslušanja na lokalnom sudu odvjetnik se nije pojavio, a  sudac je zemljište dodijelio Gradu Zadru
4) Grad je prodao zemljište pojedincima za privatne potrebe  
5) Izvorni vlasnici su čitavo ovo vrijeme i dalje na sudu tražeći pravdu.

Isti je uzorak primijenjen i u Gradu Rijeci, gdje Grad već 20 godina odbija izvornim vlasnicima platiti oduzetu zemlju.

U svjetlu ove očite zlouporabe moći i političke korupcije, mi kao izabrani članovi Europskog parlamenta moramo s razumnom fiducijarnom odgovornošću u ime poreznih obveznika Europske unije zatražiti ukidanje svih EU fondova koje stavljamo na raspolaganje ovim korumpiranim lokalnim vladama.

Prije četiri mjeseca, u europskom izvješću o napretku Hrvatske za 2010. godinu jasno je spomenuto, “ U Hrvatskoj se i dalje ne razumije dovoljno pojam sukoba interesa, a posebno ne na lokalnoj razini. Nadzor i praćenje pridržavanja i poštivanja zakona je ograničeno, a sankcije  koje su na raspolaganju nisu efektivne.”

Ne vjerujem da možemo očekivati da će hrvatska vlada poštovati i ispuniti odredbe Poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna ljuska prava. Iste političke strukture u rukama drže izvršnu i zakonodavnu moć i biraju članove pravosuđa te na njih vrše pritisak. Zbog ovih očitih nedostataka nije moguće riješiti slučajeve političke korupcije i kazniti krivce. Očito je da nema trodiobe vlasti unutar današnje Hrvatske.

Prije nego dopustimo hrvatskim političkim strukturama da završe pregovore s EU, ja strogo preporučujem uvođenje robusnog mehanizma nadzora za Hrvatsku i dovođenje sudaca iz zemalja sa čvrstom tradicijom vladavine prava da ubrzaju rješavanje predmeta vezanih za  zaštitu vlasničkih prava i rješavanje slučajeva političke korupcije od istrage do konačne presude.

Ukoliko to ne učinimo, riskiramo uvođenje korumpiranih praksi i političara ravno u srce Europske unije. Nadalje, EU ne može dati pečat odobrenja koji bi zavarao pojedine ulagače, pa i same građane Hrvatske, da ulažu u vlasništvo u Hrvatskoj.

Iskreno,

Roger Helmer, član Europskog parlamenta iz Ujedinjenog Kraljevstva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara