Prodaja Bretonove biblioteke nadmašila sva očekivanja

PRODAJA iznimno vrijedne biblioteke Andrea Bretona, koja je završila u subotu, uvelike je nadmašila sva očekivanja, a nekoliko remekdjela, kao što je rukopis "Arcane 17", otkupila je francuska država prema pravu prvokupa i ona će ostati dostupna svima.

U pet dana dražbe u aukcijskoj kući Drouot-Richelieu, 1.692 kompleta knjiga iz biblioteke oca nadrealizma prodana su za četiri milijuna eura, a 532 kompleta rukopisa za više od tri milijuna eura, što je ukupno više od sedam milijuna eura.

"Prodaja je premašila očekivanja za 60 posto", rekao je dražbeni izvršitelj Cyrille Cohen.

Eklektička biblioteka, koju je prikupio Andre Breton (1896-1966), obuhvaća 3.500 knjiga i časopisa te 500 rukopisa i važan je dio dražbe Bretonove baštine koja traje do 17. travnja.

Najveću je pozornost privukla rekordno visoka cijena nadrealističkog rukopisa "Arcane 17" Andrea Bretona, školska bilježnica s rijetkim uvezom, koja je u petak prodana za 836.510 eura (procijenjena je na 150.000 eura), a otkupila ju je država za biblioteku "Jacques Doucet".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Država je za Francusku nacionalnu knjižnicu otkupila i djelo "Nadrealizam u službi pregleda revolucije" (184.265 eura).

Razgrabljena su i izdanja s crtežima "velike trojice", Dalija ("La femme visible", 120.146 eura), Maxa Ernsta ("Une semaine de bonte", 100.245 eura) i Magrittea.

Cohen je istaknuo da "ustanove nikada nisu u tolikoj mjeri sudjelovale u prodaji rukopisa, kao i da nijedna dražba dosad nije bila tako osobita".

"Bretonova dražba" počela je u ponedjeljak uz prosvjede koje su organizirali protivnici "komadanja" zbirke. Nastavlja se u ponedjeljak prodajom slika, kipova, bakroreza, djela pučke umjetnosti i numizmatike. Nakon toga, do 17. travnja, nudit će se djela primitivne umjetnosti i fotografije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara