Prodi: Hrvatska napreduje brže i zato je odgovorna za druge zemlje u regiji

Prodi: Hrvatska napreduje brže i zato je odgovorna za druge zemlje u regiji
HRVATSKA napreduje brže i bolje od drugih zemalja u regiji i zato je odgovorna da i njima pomogne na što bržem putu u Europsku uniju, rekao je u Bruxellesu predsjednik Europske komisije Romano Prodi.

"Napredujete brže i bolje od drugih zemalja u regiji ... Proširenje nije rješenje samo vašeg problema, nego i cijele regije. Zato se toliko zauzimam za ulazak Hrvatske, ne samo zbog vas samih, već i zbog odgovornosti koju imate za druge zemlje", rekao je Prodi u razgovoru za Hrvatsku televiziju, emitiranom u ponedjeljak navečer.

Prodi je izjavio kako je Sloveniji, kad je započela pregovore o ulasku u Uniju, rekao da joj je zadatak i utrti put za ulazak Hrvatske.

"I vama to kažem, zbog Makedonije i ostalih balkanskih zemalja. To je projekt kojim počinje novo razdoblje", kazao je Prodi.

Predsjednik EK-a izrazio je zadovoljstvo pozitivnim mišljenjem Komisije o Hrvatskoj, "jer je prvi korak uvijek najteži". "Mislim da ćemo radeći zajedno brzo postići rezultate. Sretan sam što smo na neki način već počeli daljnje korake, čime ćemo olakšati ulazak RH u EU", rekao je Prodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mi u avisu ne kažemo da je Hrvatska učinila sve. Učinila je ono što je mogla u određenom periodu" i treba nastaviti istim putem, rekao je Prodi, preciziravši kako to uključuje suradnju s Haškim sudom, suradnju sa susjednim zemljama i provedbu započetih reformi, osobito pravosuđa.

Na pitanje kad očekuje završetak postupka ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Italiji, Romano Prodi naglasio je kako ne može govoriti o odlukama pojedinih zemalja članica Unije, jer ih one donose samostalno i suvereno.

"Glavna zapreka tome da sporazum ne bude dosad ratificiran bila je suradnja Hrvatske s Haškim sudom, pa je i EK prije izdavanja avisa pitala Den Haag za mišljenje. Stajalište ICTY-a je bilo pozitivno i zato mislim da će ove tri članice donijeti pozitivnu odluku", rekao je Prodi, izrazivši i uvjerenje da neće biti novih zahtjeva.

Predsjednik EK-a problem zaštićene ribolovno-ekološke zone u Jadranu, koju je proglasila Hrvatska, ne smatra velikim problemom, ali naglašava kako ga se može riješiti pregovorima i kompromisom.

"Iskreno, ne smatram to velikim problemom. Treba naći kompromis kako bi ga se riješilo, jer i mali problem može nanijetu veliku štetu, a to nije dobar politički izbor", kazao je Prodi.

"Treba pregovarati prije donošenja odluke, učiniti sve kako bi se omogućilo rješenje. Očekujemo samo da ne donosite jednostrane odluke", rekao je Prodi u odgovoru na pitanje da li očekuje da Hrvatska odgodi provedbu odluke o zaštićenoj zoni u Jadranu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara