Prodi: Nova Europa još je poluproizvod

PROŠIRENA Europska unija može postati globalna ´supersila´, ali neće postati jedinstvena nacija poput SADa, a kroz mehanizme odlučivanja mora dati pravo glasa i malim državama i narodima koji joj se pridružuju, ocijenio je predsjednik Europske komisije Romano Prodi u razgovoru za slovenski ´Radio Koper´ dijelove iz kojega je u nedjelju objavio tršćanski dnevnik ´Il Piccolo´.

´Sa svojih pola milijarde stanovnika Europa ima goleme potencijale, ali oni ostaju neiskorišteni jer ne govori jednim glasom. Ako ne pojednostavimo pravila za donošenje odluka, onda će funkcioniranje EU-a s 25 zemalja biti problem jer je načelo konsensusa, prisutno na mnogim područjima, postalo nemogućim´, ocijenio je Romano Prodi.

´Europom neće dominirati velike države na račun malih. Svaka će se odluka donositi većinom, pri čemu valja voditi računa o broju stanovnika država, ali i o tome da u određenim situacijama male zemlje - bude li potrebno - mogu blokirati odluke velikih. To je istinska (prava) Europa´, rekao je u razgovoru Prodi, dodajući da će europski narodi zadržati kulturne razlike i specifičnosti i neće se preliti u ´jedinstvenu naciju´ modelom kojim su nastale SAD.

´Nismo i ne želimo biti SAD. Slovenci neće nikada govoriti talijanski ili engleski, nego slovenski. To je velika uzdanica Europe. Želimo postići povijesno nešto sasvim drukčije od SAD koji je na sjajan način spojio različite narode jedinstvenim konceptom nacije. Mi taj koncept moramo prevladati´, ustvrdio je Prodi, dodajući da će buduće europsko uređenje odbaciti i koncept ´ekskluzivne lojalnosti´ državi i naciji, te će u njoj ljudi osjećati lojalnost ´prema Europskoj uniji, vlastitoj državi, a često i vlastitoj regiji ili gradu´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjernost samo državi ili naciji u prošlom je stoljeću izazivala nesreće u vidu diktatura i velikih tragedija nacizma i komunizma jer se su se ti sistemi oslanjali na konceptu ekskluzivne lojalnosti, ocijenio je Prodi u razgovoru o budućem europskom uređenju i mehanizmima odlučivanja o čemu se vodi rasprava u europskoj konvenciji kako bi se EU osposobila za odlučivanje sa 25 članica.

Kao ilustraciju potrebe ´mentalnog otvaranja´ starih i budućih novih članica Europske unije Prodi je iznio da bi talijanska Gorizija i slovenska Nova Gorica, susjedni gradovi uz državnu granicu, u ujedinjenoj Europi mogli postati jedan grad.

´Kao dječak sam gledao Goricu podijeljenu na dva dijela i nikad to nisam mogao razumjeti. Sada se nadam da će u Europskoj uniji taj grad imati zajedničku bolnicu ili druge zajedničke ustanove. Otuđenost ubuduće ne može biti plodonosna. Ne radi se o tome da bi Talijani osvajali Sloveniju ili obratno. Svatko ostaje ono što jest. Ali, mentalnim otvaranjem zasnovanim na različitosti, s osjećajem da se može zajedno živjeti u miru, s time u konačnici uistinu šaljemo novu poruku Europske unije´, kazao je Prodi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara