Prodi otvorio sjedište Europske komisije

ROMANO PRODI, još uvijek aktualni predsjednik Europske komisije, svečano je u četvrtak otvorio obnovljeno sjedište tog izvršnog tijela Europske unije, zgradu Berlaymont, koja je prije 13 godina zatvorena radi cjelovite obnove.

Komisija je 1991. godine napustila zgradu opasnu po zdravlje strahujući od tužbi nekolicine dužnosnika koji su tvrdili da su oboljeli zbog smrtonosnog azbesta korištenog u gradnji.

Modernizacija je trajala 10 godina i stajala je milijune eura. Pritom se neprestance kasnilo s rokovima te je umjesto 1998., kada je bio predviđen završetak, obnova okončana prije nekoliko tjedana.

Prodi je u četvrtak otvorio zgradu u kojoj će raditi Komisija u novome sastavu na čelu s novim prvim čovjekom, Portugalcem Manuelom Duraom Barrosom čije imenovanje treba potvrditi Europski parlament.

Zbog zvjezdasta oblika, zgrada Berlaymont, sagrađena 1967., bila je i zvijezda arhitekture toga doba i ubrzo je postala neslužbeni znak Europske unije i Komisije.

No kritičari su je često nazivali "Berlay-monstrum". Zbog dugogodišnje obnove, zakrčenosti kamionima, buci i prašini, život je bio otežan u četvrti EU u Bruxellesu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki su EU dužnosnici tvrdili da bi bolje bilo zgradu srušiti ali su se ipak odlučili za facelifting kao najbolje rješenje za očuvanje specifične zvjezdaste forme.

U obnovljenom sjedištu na 240.000 četvornih metara smjestit će se 2700 dužnosnika te 1150 automobila. Najveća prostorija je restaurant s 900 mjesta.

Od 1. studenoga, kada bi trebao preuzeti Komisiju, Barroso će predsjedati sastancima za golemim ovalnim stolom oko kojeg može posjedati više od 60 osoba.

Berlaymont ima 70 kabina za prevođenje na 20 službenih jezika Unije.

Dokaz da EU ozbiljno shvaća sigurnost svojih dužnosnika su neprobojna stakla i blindirana vrata na VIP ulazu gdje će vijoriti žutoplava zastava Unije i zastave 25 trenutačnih članica.

Zgrade Vijeća ministra EU te golema zgrada Europskog parlamenta na nekoliko su koraka od Komisijina sjedišta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara