Prodi pozdravio molbu Hrvatske za učlanjenje u EU

PREDSJEDNIK Europske komisije Romano Prodi pozdravio je u ponedjeljak odluku Hrvatske da preda molbu za učlanjenje u EU.

´Pozdravljamo vašu odluku i odmah ćemo pristupiti zajedničkom poslu´, rekao je Prodi na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Predsjednik Mesić doputovao je u ponedjeljak u dvodnevni posjet Bruxellesu na poziv belgijskoga Kraljevskoga instituta za međunarodne odnose.

Prodi je rekao kako je s Mesićem imao ´prijateljske i sadržajne´ razgovore o odnosu EU i Hrvatske, tijekom kojih je bilo riječi i o uvjetima koje Hrvatska mora ispuniti, od prava izbjeglica do suradnje sa sudom u Haagu.

Prodi je izrazio uvjerenje da će hrvatska molba za učlanjenje u EU služiti kao primjer drugim zemljama Balkana te da će imati stabilizirajuću ulogu u regiji. Pritom je istaknuo kako EU sve zemlje regije smatra svojim potencijalnim članicama.

Hrvatski predsjednik je rekao kako hrvatska javnost prihvaća europsko pridruživanje. ´To je naša sudbina i želja´, istaknuo je. Izrazio je uvjerenost da će podnošenje molbe za članstvo ubrzati rješavanje još otvorenih pitanja između EU i Hrvatske.

Mesićev susret s Prodijem poklapa se s intenzivnim lobiranjem hrvatskih čelnika u europskim metropolama prije najavljene službene predaje molbe za članstvo u EU, koja se očekuje 18. veljače prigodom posjeta premijera Ivice Račana Ateni.

Hrvatski predsjednik Mesić u utorak će se u Bruxellesu sastati sa glavnim tajnikom NATO-a Georgeom Robertsonom, a bit će i gost na privatnom ručku što ga u njegovu čast priređuje belgijski kralj. Mesić će također na Kraljevskom institutu za međunarodne odnose održati predavanje pod naslovom ´Što Hrvatska može ponuditi ujedinjenoj Europi´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara