Prodi pozvao proširenu EU na jedinstvo kako bi je SAD poštovale

PREDSJEDNIK Europske komisije Romano Prodi pozvao je proširenu Europsku uniju na veće jedinstvo kako bi je SAD više poštovale, objavio je u subotu talijanski dnevnik La Repubblica.

"Jedinstvenija Europa stekla bi više poštovanja i olakšala suradnju između dviju strana Atlantika", izjavio je Prodi u razgovoru za talijanski list.

Tijekom iračke krize "europska vanjska politika pretrpjela je podjele među zemljama članicama", istaknuo je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neprijeporna je činjenica da su SAD supersila. Odgovor na to može biti ili prihvaćanje svršenog cilja ili pokušaj da se ostvari dovoljan rast kojim bi se svijetu mogli ponuditi alternativni modeli, kao što je to Europa već učinila protokolom iz Kyota, osnutkom Međunarodnog kaznenog suda ili uvođenjem eura", dodao je Prodi.

Prodi je ocijenio kako proširena Europa ubuduće mora ostvariti "stvarnu političku osobnost" zajedničkom vanjskom i obrambenom politikom i da se mora emancipirati, među ostalim i unutar NATO-a.

"U tom bismo slučaju dobili (atlantski) savez doista utemeljen na dva stupa - europskom i američkom. I to bi bio pravi NATO, za razliku od ovog na koji smo navikli, koji je samo američki NATO", kazao je predsjednik Europske komisije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara