Prodi u četvrtak u Zagreb donosi 4,000 pitanja europske komisije

PREDSJEDNIK Europske komisije Romano Prodi boravit će u četvrtak u službenom posjetu Zagrebu tijekom kojeg će hrvatskoj Vladi predati upitnik sa gotovo 4,000 pitanja na koja službeni Zagreb treba odgovoriti prije nego Europska komisija odobri hrvatsku kandidaturu za članstvo u Europskoj uniji.

Prodi bi se u Zagrebu trebao sastati s predsjednikom Stjepanom Mesićem i posjetiti Hrvatski sabor, a premijeru Ivici Račanu trebao bi uručiti pitanja koja se odnose na hrvatsko gospodarstvo, pravosuđe, politički sustav, zaštitu okoliša, te druge teme važne za hrvatsku kandidaturu.

Hrvatska je podnijela kandidaturu za članstvo u Europskoj uniji u veljači ove godine, a Vijeće ministara EU zadužilo je već u travnju Europsku komisiju da izradi avis (mišljenje) o njezinoj kandidaturi.

Izrada avisa trebala bi trajati oko godinu dana.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova ranije je najavilo da bi prvi nacrt avisa Komisija mogla pripremiti u siječnju sljedeće godine, dok bi konačni avis mogao biti objavljen u travnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upitnik s gotovo 4,000 pitanja važan je dio standardne procedure izrade avisa za svaku zemlju koja kandidira za ulazak u Europsku uniju.

Uobičajen rok za odgovor na upitnik je tri mjeseca, ali bi zbog predstojećih ljetnih praznika taj rok u hrvatskom slučaju mogao biti produljen.

Nakon što Komisija izradi avis i uputi ga Vijeću ministara EU, Vijeće obično provodi detaljnu raspravu na svim razinama o avisu i priprema svoje izvješće koje služi kao temelj za donošenje političke odluke Europskog vijeća o davanju nekoj zemlji statusa kandidata.

Hrvatska je ranije priopćila da se nada kako će do kraja irskog polugodišnjeg predsjedanja Unijom, do lipnja 2004. godine, dobiti status službenog kandidata.

Isto tako, službeni Zagreb nada se da bi pregovori o punopravnom članstvu u Uniji mogli početi na jesen sljedeće godine, kako bi do kraja 2006. Hrvatska zaključila pregovore i bila spremna za moguće sljedeće proširenje Unije godinu dana kasnije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara