Prodi završio posjet Makedoniji

POTPORA koju su zemlje zapadnog Balkana dale SAD-u u svezi Iraka neće imati nikakav utjecaj na politiku proširivanja Europske unije, izjavio je na kraju posjeta Makedoniji i susreta sa makedonskim državnim vrhom predsjednik Europske komisije Romano Prodi na konferenciji za novinare.

Moramo shvatiti, naglasio je Prodi, da svaka zemlja ekonomiju dijeli sa Europskom unijom a sigurnost sa SAD-om. On je dodao da ipak moramo biti članovi jedne unije, uz objašnjenje da je bilo potrebno 45 godina za osnivanje zajedničke Europe a još toliko će biti potrebno za oblikovanje zajedničke politike jer nesuglasica o ovom pitanju ima i u samoj Uniji što se vidjelo i na nedavnom sastanku u Bruxellesu.

Govoreći o integraciji zemalja zapadnog Balkana sa Europskom unijom Prodi je naglasio da je svaka od njih potencijalni kandidat i da Europa neće biti kompletna sve dok ne uključi i ove zemlje, što je i cilj, kako je rekao, njegova posjeta Makedoniji koja je prva potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. O ratifikaciji Sporazuma u parlamentima zemalja EU koje to do sada nisu učinile, uključujući i Grčku, Prodi je rekao da se ne radi o političkim razlozima već vjerojatno o dugoj parlamentarnoj proceduri.

Romano Prodi govorio je i u Sobranju Makedonije i pri tom istaknuo da će Europa biti ujedinjena tek kada i zemlje Balkana postanu njen integralni dio. To je sadašnji stav Europske unije i njen cilj je postupna integracija zemalja ove regije, u čemu će biti podržane poticanjem političkih, socijalnih i ekonomskih reformi.

Ključno zalaganje Europske unije u tome, naglasio je Prodi, je razvijanje regionalne suradnje pogotovo što su ove zemlje na mnoge načine međuzavisne naročito one iz bivše Jugoslavije. Održavanje ovog regionalnog okvira je ključ, podvukao je on, koji će spriječiti da nove granice postanu zidovi a omogućit će ekonomski razvoj i prevladavanje problema kao što su ilegalna migracija i organizirani kriminal.

O tempu ulaska u Europsku uniju, ustvrdio je Prodi, odgovorna je svaka zemlja za sebe. Svaka će zemlja biti praćena i na osnovu napretka koji bude postigla, što ne podrazumijeva samo usuglašavanje zakonodavstva već i njegovo provođenje. Zato zemlje moraju biti odlučne na putu reformi a Europska unija će pokazati istu odlučnost u implementaciji naše zajedničke agende, rekao je Prodi.

Romano Prodi danas se obratio i profesorima i studentima sveučilišta ´Sv. Ćirila i Metoda´ u Skoplju koje mu je dodijelilo titulu počasnog profesora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara