Profesor Šalaj analizira krizu vlasti: HDZ blefira, Karamarka su se već odrekli

Profesor Šalaj analizira krizu vlasti: HDZ blefira, Karamarka su se već odrekli

Foto: Hina, Screenshot: YouTube

POČEO je tjedan u kojem bi se konačno mogao pronaći kraj političke drame koja je gotovo paralizirala Hrvatsku. Nitko ne može sa sigurnošću tvrditi tko je u prednosti - HDZ ili oporba s MOST-om. Cijelu je situaciju analizirao profesor s Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj.

Profesor Šalaj vjeruje kako je Zdravko Marić predložen za mandatara zbog političkog blefa, kao odgovor na blef MOST-ovog Bože Petrova.

"Čak i ako to uspije, HDZ mora tražiti nekoga tko će biti prihvatljiv za niz budućih partnera, i to ne može biti Karamarko, niti netko tko mu je blizak iz vrha HDZ-a, i zato se HDZ odlučio za Marića. Te najave da imaju 76 mandata su čisti blef kako bi se stvorila dodatna neizvjesnost. Pregovori još traju.

Teško mi je zamisliti da bi Vlada na čelu s Marićem bila puno učinkovitija od sadašnje, osobito ako bi tu ostao Tomislav Karamarko. Marić opet ne bi imao političku podršku", rekao je Šalaj za N1 te dodao kako vjeruje da se HDZ još uvijek nije odrekao suradnje s MOST-om.

Prema analizi profesora Šalaja, HDZ je u neugodnoj situaciji

"S jedne strane imaju ponudu da Orešković ostane raditi, HDZ je i pod pritiskom međunarodnih aktera, a sam je u strahu od novih izbora. HDZ se već odrekao Karamarka - njegova karijera u Vladi je završena. Možemo i vjerovati Milinoviću koji je rekao da su "sva imena na stolu". Mislim da je ime Hasanbegovića na raspolaganju, ali nisam siguran. Bit će zanimljivo promatrati što će HDZ odlučiti - prihvatiti Oreškovića da ostanu na Vlasti, ili se upustiti u rušenje premijera i cijeli taj proces."

Šalaj smatra da HDZ i dalje ima šanse, no samo ako se drže zajedno i ustraju na rušenju Oreškovića. U suprotnom, tvrdi Šalaj, mogli bi se raspasti.

"Još postoji mogućnost da HDZ odluči da Karamarko neće uspjeti sastaviti novu većinu, da se pristanu politički poniziti, riješiti ga se, tražiti da bar ode Petrov, ako ne i Orešković, i da nastave u ovoj Vladi. Tako bi izbjegli nove izbore kojih se jako boje", kaže profesor.

Berto Šalaj, koji je inače i član GONG-a, tvrdi da su prijevremeni izbori najbolje rješenje.

"Smatramo da je Vlada eksperiment koji nije uspio, a svaki oblik preslagivanja bi produžio političku agoniju. Smatramo da je demokratski dati pravo građanima da se izjasne", rekao je Šalaj, dodavši kako su male šanse da se to dogodi.

"Jedan veliki broj zastupnika ima ogroman strah od novih izbora jer pretpostavljaju da će ih građani kazniti zbog onoga što su radili zadnjih godinu dana", zaključio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara