Profesor Šimić: Razvoj situacije u Japanu ide prema najgorem smjeru

Foto: AFP

"STVARI ne izgledaju nimalo dobro u nuklearnoj elektrani Fukushima I.", započeo je svoj komentar o situaciji u Japanu profesor sa zagrebačkog FER-a Zdenko Šimić na stranicama Hrvatskog nuklearnog društva. Svoju izjavu temelju na podacima Nuklearne regulatorne agencije SAD-a (NRC) čiji je šef objavio da bazen s istrošenim gorivom u reaktoru 4 nema vode, te da su Amerikanci svojim građanima savjetovali da se udalje 80 km od ugrožene elektrane. Stanje u elektrani su Amerikanci karakterizirali kao ekstremno radioaktivno. "Ovo je evidentno u raskoraku sa službenom pozicijom u Japanu. Kritika ukupnom pristupu ovoj nesreći sve više raste.", piše Šimić.

Situacija je sve gora i gora

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rano ujutro po lokalnom vremenu najnoviji objavljeni izvještaj o stanju u rektorima i bazenima za istrošeno gorivo prikazuje da je stanje u prva tri rektora nepromijenjeno, ali da se stanje u bazenima za istrošeno gorivo pogoršava: za 3. reaktor nivo vode je smanjen i pripremaju ubrizgavanje vode; za 4. reaktor spominju niski nivo vode, pripremu ubrizgavanja i sumnju da je istrošeno gorivo oštećeno; za 1. i 2. reaktor nemaju informaciju, a za 5. i 6. se navodi da temperatura u bazenima raste. CNN je prikazao video kako su iza ponoći (rano ujutro po njihovu vremenu) počeli sipati vodu iz helikoptera po reaktorima.

"Što točno znače informacije koje dolaze iz Japana ne može se reći na temelju informacija jer one nedostaju, ali se sigurno može reći da predstavlja razvoj situacije u najgorem smjeru. Postoje indicije da oni i dalje nemaju riješeno napajanje električnom energijom. To može značiti da će uskoro cijela lokacija biti izuzetno opasno radioaktivna što će dodatno otežati, ako ne onemogućiti ozbiljno djelovanje.", piše Šimić pozivajući se na objavljeno stanje u nuklearkama te najavama Japanaca o rješavanju problema: jučer su u igri bili vodeni topovi i helikopteri kojima će se pokušati hladiti reaktoru.

Niti u slučaju najgoreg scenarija nema opasnosti za Hrvatsku

"Najgori scenarij znači da će se, sada primarni problem sa bazenima za istrošeno gorivo, pojaviti i u ostalim reaktorima i količine ispuštene radioaktivnosti drastično povećati. Ovakvim razvojem situacije nesreću u elektrani Fukushima I sigurno je najveća nakon Černobila. Teško je u ovom trenutku dati bilo kakvu precizniju procjenu. Jasno je da ovo predstavlja preveliku izloženost radijaciji ljudi koji pokušavaju sanirati situaciju i da će oni imati neposrednih zdravstvenih problema sa ozbiljnim rizicima po zdravlje i moguće život.", smatra profesor te dodaje kako i mogući najgori scenarij u Japanu ipak neće utjecati na ostatak svijeta, kao ni na Hrvatsku pa poručuje "Dakle, nema nikakvog razloga za brigu, strah ili paniku."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara