Profesorica ubijene Nike napustila školu i objavila čudno pismo: Svi smo mi odgovorni

Profesorica ubijene Nike napustila školu i objavila čudno pismo: Svi smo mi odgovorni

STRAVIČNO ubojstvo 17-godišnje Nike D. u ulici Srebrnjak u Zagrebu, koju je u ponedjeljak ujutro ubio 25-godišnji zaštitar Sokol Marića Andrija Jauk i dalje je glavna tema razgovora u Školi primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Naime, povod razgovorima nisu novi detalji stravičnog ubojstva učenice Nike D., već otkaz profesorice hrvatskog jezika Branke D. koja je svojim učenicima dijelila pismo u kojem su bile vlastite impresije vezane za stravičan zločin.

Tko ide u Primijenjenu, taj nije sasvim svoj

Profesorica Branka dijelila je pismo ispred škole, a i putem maila. Kako stoji u početku maila kojeg smo i mi dobili poziva nas da ga proslijedimo školama i fakultetima te da ga, ako je to moguće, objesimo na oglasne ploče. Pismo počinje s vlastitom impresijom i priznanjem kako je tog jutra kada ubijena Nika D. kasnila na posao u školu kao i svaki put.

"Tog mi se jutra ponovno kasnilo. Kasnilo mi se u tu glupu školu za koju svi znaju da je pomaknuta. Tko ide u Primijenjenu, taj nije sasvim svoj. Tko radi u Primijenjenoj, pa još predaje općeobrazovne predmete poput hrvatskog ili povijesti toj djeci koja znaju samo crtati, tom je bolje da si nađe neku drugu karijeru", stoji na početku pisma, a profesorica hrvatskog jezika više puta sebe naziva "luda iz ŠPUDA" ili  "ponosna luda iz ŠPUDA"

Uglavnom, profesorica iz te škole u svom pismu navela je niz verzija događaja koje su se mogle čuti tog jutra, a vezane za ubojstvo. Od onih kuloarskih priča kako je Nika D. voljela starije dečke, pa do monstruoznih detalja ubojstva koji su se mogle čuti u toj školi. Također, u pismu bile su napisane i neke sudbine ostalih učenika i učenica te škole koji su imali neugodna iskustva s premlaćivanjem, a navodi i slučaj zlostavljanja četverogodišnje djevojčice koja o tome nije govorila do svoje 14. godine. Pozivaju se također socijalne službe i pedagozi da rade svoj posao

"Tko je više kriv? Mafija? Bolesnik? Ministri koje sad premijer smjenjuje? Šefovi policija? Ili dobri i pametni ljudi u apsurdnoj državi koji - šute", piše  profesorica Branka, koja na koncu zaključuje da su svi odgovorni, uključujući one u Nikinoj neposrednoj blizini koji nisu prepoznali da bi mogla biti u opasnosti.

Mnogi od učenika bili su zgranuti ovakvim pismom svoje profesorice, a  mnogi nisu mogli ni vjerovati da je moguće da profesorica dijeli svojim učenicima takvo pismo. Također, u vrijeme dok je profesorica Branka dijelila svoje pismo ispred škole, u njoj se nalazio peteročlani krizni tim Ministarstva prosvjete, koji su naposljetku zajedno s ravnateljicom škole Marijom Krstić Lukač zaustavili Branku da i dalje dijeli svoje pismo.

Naime, krizni tim Ministarstva prosvjete koji se sastoji od 5 psihologa i jednog pedagoga poslan je kao stručna pomoć toj školi, odnosno učenicima koji su bili shrvani viješću o smrti svoje prijateljice. Njihova procjena bila je kako pismo samo može odmoći u procesu.

Istekao probni rok

No, činjenica je kako je nakon pisma profesorica Branka dobila otkaz, na što je čak i reagirala obitelj preminule Nike, tražeći da se profesorica vrati na posao. Istina je čini se ipak drugačija, budući da profesorica nije imala stalan posao u toj školi, pa tako nije ni mogla dobiti otkaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije riječ o tome da je profesorica Branka dobila otkaz zbog pisma, već je jednostavno riječ o tome da je njoj istekao probni rok", kazala nam je ravnateljica Krstić - Lukač pojašnjavajući cijelu priču.

Kašnjenje je bilo normalno

Naime, s profesoricom Brankom potpisan je ugovor 1. rujna u kojem je stajalo kako će privremeno predavati hrvatski jezik sve dok se ne okonča natječaj za novog profesora. Branki je ostavljena mogućnost da se i sama javi na natječaj te ukoliko zadovolji, da ostane predavati u toj školi.

"Mislim da je jednostavno riječ o tome da ona nije bila za našu školu. Ona je bila kvalificirana, odnosno imala je sve potrebne papire da obnaša taj posao, no nije se snašla i ja sam joj to osobno rekla", kazala nam je ravnateljica Krstić-Lukač dodajući kako je profesorica Branka imala neobične metode rada poput stajanja na klupi, pušenja s učenicima ili pak konstantnim kašnjenjem.

Da je tome zaista tako potvrđuje i pismo profesorice Branke u kojem se navodi kako su njena kašnjenja uobičajena i normalna, te da zaista ima neke "neobične odgojne metode u razredu". Štoviše Branka je napisala kako je pokušala odgojiti svoje šefove, ali da joj to nije išlo.

Pismo nije razlog otkaza

"Na natječaj za posao javio se 41 kandidat, a molbe za posao rješavao je tzv. školski aktiv profesora hrvatskog jezika. Osobno sam rekla Branki kako je vrlo moguće da je 'aktiv' neće primiti na posao, a ona se s time složila. Naime, svakom je bilo jasno kako se nije uklopila u rad škole na primjeren način", kazala je ravnateljica dodajući kako joj je neugodno govoriti o cijelom slučaju, no nakon što je pismo profesorice Branke izašlo u javnost stvorio se krivi osjećaj kako je otkaz posljedica pisma.

"Riječ je mladoj osobi i ja joj želim svu sreću u životu", kazala je ravnateljica dodajući kako ima i razumijevanje obitelji profesorice Branke koja je spremna psihološki pomoći svojoj kćeri. Ravnateljica je bila vrlo neugodno iznenađena reakcijom dijela javnosti koji su joj spočitavali kako je dala otkaz samo radi pisma.

Ilko Ćimić
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara