Proglašene redovite mjere obrane od poplave na Dravi kod Osijeka

Tekst: H.A./V.Š.
Foto: Damir Glibušić/ Cropix

VODOSTAJ Drave kod Osijeka u 14 sati iznosio je +350 te su proglašene redovite mjere obrane od poplave. Vodostaj Dunava kod Batine u 14 sati iznosio je plus 663. Redovite mjere obrane od poplave za Dunav kod Batine proglašene su prošli tjedan kada je vodostaj prešao +500, a izvanredne mjere obrane od poplava proglašavaju se kada vodostaj Dunava dosegne plus +750.

U ponedjeljak je ukinuto izvanredno stanje u kriznim dijelovima Brodsko-posavske županije uzrokovano elementarnom nepogodom. Na snazi ostaju mjere pripravnosti za rijeku Savu.

Tek se očekuje dolazak vodenog vala

Još uvijek su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava za rijeku Vuku na dionici br. 8 (Tordinci). Vodostaj je dostigao +478 cm i stagnira. Hrvatske vode i pravne osobe koje imaju ugovor s istima, jučer su započele izradu zaštitnog nasipa na Otoku sportova u središtu Vukovara. Stanje je pod kontrolom, a sve nadležne službe spremne su za dolazak vodenog vala na Dunavu. Očekuje se, na temelju informacija iz Mađarske, da će on biti na razini vodenog vala iz 2006. godine, tj. na području Vukovara oko +720 cm.

Na području Osječko-baranjske županije stanje je stabilno i pod kontrolom. Tek pred vikend očekuje se alarmantno stanje u Batini, Vukovaru i Aljmašu kada se očekuje dolazak dunavskog vala iz Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivna su klizišta Kukanj, Janiševac IV, Papučka 23, dok su klizišta Košarevac i Brlićev put stabilna.

Voda i dalje nije za piće u nekim dijelovima

Na temelju izvršene kemijske analize od strane Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije ukida se ranije izdana preporuka o obaveznom prokuhavanju vode na području Davora, Orubice i Vrbja. Obveza prokuhavanja vode iz vodovoda ostaje za potrošače na području naselja Lužani i Slavonski Kobaš.

Na temelju izvršene analize uzetih uzoraka od strane Županijskog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije ostaje na snazi upozorenje da voda u vodovodu Slavča (Nova Gradiška, Gornji Bogićevci, Rešetari i Cernik) nije zdravstveno ispravna. Nije kemijski ispravna i ne smije se koristiti za piće voda iz vodovoda na području naselja Donji Andrijevci, Uskoci i Stara Gradiška te iz arteških zdenaca u Donjim Andrijevcima i Garčinu.

Zbog zamućenja u izvorima iz kojih se vodom opskrbljuju naselja Grižići, Krajačići, Jakačina Mala, Grgurevići i Čelikovići voda nije za piće. U navedenim mjestima Vodovod Slavonski Brod je osigurao vodu za piće u spremnicima. Voda iz izvora Tomislav kod jezera Petnja također nije ispravna za piće. Na području grada Nove Gradiške na raspolaganju su 2 cisterne s pitkom vodom, a dostupne su građanima prema rasporedu DVD-a Nova Gradiška objavljenom preko medija.

Ugroženom stanovništvu u Vrpolju na raspolaganju je jedna cisterna pitke vode, a druga je stavljena na raspolaganje Velikoj Kopanici i Gundincima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara