Projekti liječenja raka dojke i osteoporoze potaknuti s 1,5 milijuna kuna

HRVATSKI institut za tehnologiju i zagrebački Fakultet medicine potpisali su ugovor o financiranju naprednih istraživačkih projekata za ispitivanje liječenja osteoporoze, bubrežnog zatajenja te raka dojke i prostate. 

Svaki od tih projekata bit će financiran naredne tri godine u iznosu od 1,5 milijuna kuna. U sklopu HIT-ovog programa Test razvijaju se i ti projekti čije su autorice Petra Šimić i Lovorka Gregurević, obje znanstvenice s Medicinskog fakulteta.

Ugovor su potpisali Pero Munivrana, direktor HIT-a, navedene voditeljice projekta i dekanica Medicinskog fakulteta, Nada Čikeš. Projekt Petre Šimić  "Oralne formulacije proteina" istražuje oralnu primjenu proteina i financira se s 1.553.000,00 kuna. Broj pacijenata koji boluje od osteoporoze u Hrvatskoj prenje se na 240 tisuća dok od zadnje faze bubrežnog zatajenja boluje 2.719 pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je da se bolesnicima olakša konzumacija lijekova, koja se odvija injekcijama heparina, a bila bi zamijenjena kapsulama. Cilj je privući partnere u farmaceutskoj industriji za provođenje kliničkih pokusa te u konačnici riješiti veliki javnozdravstveni problem i omogućiti Hrvatskoj sudjelovanje u globalnom tržištu lijekova.

Drugi projekt "Novi serumski markeri za praćenje liječenja prijeloma te određenih karcinoma" Lovorke Grgurević financira se s 1.480.000,00 kuna. Time se projektom žele razviti uspješnije metode za praćenje cijeljenja kostiju te liječenje tumora dojke kojih u Hrvatskoj ima 2.300 pacijenata dok od karcinoma prostate oboli 6.000 muškaraca godišnje.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara