Promjene Kaznenog zakona: Uskoro oduzimanje vozačke dozvole na deset godina

PRIJEDLOG izmjena Kaznenog zakona donosi osuvremenjivanje zakona što će najviše rezultirati pooštravanjem zatvorskih kazni, nekih čak dvostruko. Primjerice, ukoliko vozač ponovi prometnu nesreću sa smrtnim posljedicama ostati će bez vozačke dozvole na deset, a ne kao dosad, na pet godina.

Kako doznaje Novi list, Nacrt prijedloga izmjena Zakona, koji je pripremila stručna skupina Ministarstva pravosuđa poslan je na mišljenje Vladinim tijelima i sudovima.

Nakon što su se pravnici i javnost prema istraživanjima opredijelili za uvođenje doživotne kazne, odlučeno je da se umjesto doživotnog zatvora ograniči uvjetno puštanje iz zatvora. U praksi bi to značilo da se uvjetno puštanje, primjerice, više ne može očekivati nakon deset godina izdržane kazne, već nakon trideset godina.

Kazna od petnaest godina zatvora u slučaju kaznenih djela u stjecaju, tj. više povezanih djela prema prijedlogu izmjena Zakona narasla bi na dvadeset godina.

Također bi se mlađim punoljetnicima, kojima do sada nije mogla biti izrečena kazna dugotrajnog zatvora, dobna granica s 21. godine mogla spustiti na 18 godina.

Kazne vezane uz gospodarski kriminal biti će korigirane, pa će tako kazna za primanje mita biti od šest mjeseci do pet godina.

Za teško ubojstvo predlaže se kazna od najmanje deset godina, umjesto dosadašnjih osam.

Zatvorska kazna za objavljivanje državne ili vojne tajne predlaže se zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine, a ukida novčana kazna. Kazna za međunarodni terorizam sa pet godina bi se povećala na deset kao i za najteže oblike kaznenih djela protiv Republike Hrvatske.

Prijedlog izmjena Kaznenog zakona očekuje se u saborskoj proceduri početkom jeseni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara