Promocija časopisa o židovskoj kulturi "Bejahad 2004."

Predstavljanje časopisa "Bejahad 2004." za Hrvatsku o židovskoj kulturnoj sceni održat će se 27. travnja u Židovskoj općini u Zagrebu, najavio je danas dr. Vladimir Šalamon, predsjednik Bejahadameđunarodne židovske kulturne scene. L

Časopis je posvećen prošlogodišnjoj manifestaciji "Bejahad 2004.", koja je od 26. rujna do 3. listopada održana na Hvaru, i u kojoj su sudjelovali brojni Židovi s područja bivše države, ugledni hrvatski intelektualci i umjetnici te poznati Židovi iz Europe i svijeta.

Prošlogodišnji Bejahad bio je ispunjen predavanjima, koncertima, izložbama, promocijama knjiga, projekcijama filmova te scenskim nastupima .

Časopis "Bejahad 2004." podijeljen je u nekoliko tematskih poglavlja u kojima su objavljeni tekstovi vodećih židovskih pisaca i intelektualaca, primjerice o židovskoj baštini u Europi G. Konrada, misteriju sarajevske Hagade Jakoba Fincija, te tekst o manjinama Predraga Matvejevića.

Zapažen je tekst o knjizi "Židovi u Zagrebu od 1918. do 1941." Ive Goldsteina, tekst "Odrastati u Izraelu" Rosi Ben Yakova i drugi.

Žarko Puhovski objavio je tekst o demografskoj manjini-kulturnoj izvrsnosti u kojoj objašnjava kao su Židovi stoljećima preživljavali u položaju permanentne manjine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Urednica časopisa Blaženka Vrdoljak Šalomon objavila je analitičko štivo o protekle četiri manifestacija Bejadaha.

Poglavlje od desetak tekstova posvećeno je impresijama s prošlogodišnjeg Bejahada o kojem sudionici pišu vrlo pohvalno.

Posebno poglavlje u časopisu donosi izvješće s prošlogodišnjeg natječaja za kratku priču s cjelovitim tekstovima triju prvonagrađenih priča.

Dr. Šalamon u uvodnom je tekstu najavio "Bejahad 2005.", koji će se održati od 24. rujna do 1. listopada na Hvaru, a na kojemu će uz ostale gostovati jedna od uglednijih europskih zajednica-Židovski kulturni centar iz Amsterdama.

(Hina) xta ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara