Proruski čelnik Čečenije Ramzan Kadirov: Oporbenim političarima treba suditi za izdaju i sabotažu

Proruski čelnik Čečenije Ramzan Kadirov: Oporbenim političarima treba suditi za izdaju i sabotažu

Screenshot: YouTube

UTJECAJNI saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina optužio je oporbu da pokušava gospodarsku krizu iskoristiti za destabilizaciju zemlje i u staljinističkoj maniri sugerirao da bi nekim pojedincima trebalo suditi za sabotažu. 

Proruski čelnik Čečenije Ramzan Kadirov nazvao je liberalnu oporbu, koja ima samo jednog od 450 zastupnika u parlamentu, neprijateljima naroda, što je fraza koja se koristila u vrijeme Staljinove diktature.  

"Predstavnici takozvane oporbe žele profitirati na teškoj gospodarskoj situaciji", rekao je Kadirov novinarima. "Takve ljude treba tretirati kao neprijatelje naroda i izdajice. Trebalo bi im suditi za sabotažu", dodao je.

Oporbeni političari i aktivisti kažu da su ih te riječi uznemirile, a neki smatraju da bi trebala reagirati policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takvog koncepta nema u našem ustavu, ali iz sovjetske povijesti poznato je da su u Staljinovo vrijeme tako nazivali svakoga tko je mislio drugačije i da su takvi ljudi bili likvidirani", rekao je oporbeni čelnik i bivši premijer Mihail Kasjanov.

Zbog pada cijene nafte, sankcija Zapada i pada vrijednosti rublja, realne plaće se smanjuju u Rusiji prvi put u petnaestogodišnjoj Putinovoj vladavini.

Kadirov, čelnik Čečenije od 2007. i Putinov saveznik u većinski muslimanskoj zemlji na sjeveru Kavkaza, nije precizirao kojim bi oporbenim političarima trebalo suditi.

Suočena s ograničenim pristupom državnim medijima i pravom na prosvjede, ruska liberalna oporba još se oporavlja od prošlogodišnjeg ubojstva jednog od svojih čelnika Borisa Nemcova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara